Kroniek van de maand augustus 2010

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandKinder Vakantiewerk Houthem (KVH) organiseert van zondag 1 augustus tot en met vrijdag 5 augustus een kampweek in het scoutinggebouw Jeanne d’Arc in Maria Hoop, thema van dit jaar is: "Ich hou van Limburg". Liefst 46 kinderen in de leeftijd tussen 4 en 13 jaar nemen onder begeleiding van een 21-koppige staf aan dit inmiddels traditionele kamp deel, het 47e alweer. De weersomstandigheden zijn prima, niet te warm en niet te koud, waardoor het volledige programma gedraaid kan worden, alleen voor de waterspellen is het te koud.
(bron: Elly Ros, KVH)

Op zondag 8 augustus wordt wederom de Gerlachusmarkt door Brass Band St. Gerlach in samenwerking met organisatieburo Angi georganiseerd in de Onderstestraat en rondom dorpscentrum De Holle Eik.

Drie klassen van de school voor voortgezet onderwijs bij Franciscusoord in Houthem verhuizen komend schooljaar tijdelijk naar De Brug, een van de bijgebouwen op het complex van het kinderrevalidatiecentrum. Voor het jaar 2012 staat namelijk een ingrijpende renovatie op het programma. De oudste vleugel van de school wordt afgebroken, de nieuwere vleugels krijgen een flinke opknapbeurt. Verder kampt de Mytylschool, door de groei van het aantal leerlingen, met ruimtegebrek. Bij de renovatie van de school wordt daar een definitieve oplossing voor gezocht.
(bron: Dagblad De Limburger, 11 augustus 2010)

Woensdag, 11 augustus, schrikt een automobiliste bij het oprijden van de autosnelweg A79, bij Houthem, naar Heerlen zodanig van een net passerende begrafenisstoet, dat zij de macht over het stuur verliest, tegen de vangrail aan rijdt en vervolgens tegen een van de volgauto’s in de rouwstoet kaatst. Haar auto wordt daarbij zo zwaar beschadigd, dat de brandweer haar uit het wrak van haar auto moet bevrijden.
(bron: Dagblad De Limburger, 12 augustus 2010)

De Dorpsraad van Houthem onderzoekt of de route via de Sint Gerlachstraat en de Onderstestraat onaantrekkelijk kan worden gemaakt voor het sluipverkeer, bijvoorbeeld via obstakels waarmee de rijbaan op verschillende plaatsen wordt versmald. Dit zou dan als alternatief moeten dienen voor het door de gemeente Valkenburg aan de Geul afgekeurde idee van eenrichtingsverkeer rond de driesprong bij het transformatorhuisje. De gemeente voert als enig argument aan, dat bij dat eenrichtingsverkeer rond de driesprong het zware landbouwverkeer in de problemen komt.
De Dorpsraad heeft nog steeds grote moeite met de ingreep van de gemeente, maar hoopt toch eind augustus met een nieuw plan te komen.
(bron: Dagblad De Limburger, 14 augustus 2010)

Op de autosnelweg A79 ter hoogte van de afslag Meerssen/Houthem zijn zondagmiddag, 15 augustus 2010, twee gewonden gevallen bij een auto-ongeluk waarbij twee auto’s zijn betrokken. Eén auto botst tegen de vangrail in de middenberm en even verderop raakt een Duitse auto in de berm, valt van het talud en landt op z’n kop. Twee inzittenden van deze auto moeten met hun verwondingen naar het ziekenhuis. Aquaplaning is mogelijk de oorzaak.
(bron: Dagblad De Limburger, 16 augustus 2010)

In de brief 17 augustus 2010 aan het gemeentebestuur van Valkenburg aan de Geul uit de PPGV-fractie haar ongenoegen over een “autokerkhofje”, gelegen tussen de bebouwing van St. Gerlachplein, St. Gerlachstraat, van Peltstraat en Pastoor Ribbergh-straat. De omwonenden hebben hier al jarenlang overlast van, maar de eigenaren schijnen geen boodschap te hebben aan de klachten van de omwonenden. De PPGV-fractie vraagt van het gemeentebestuur actie tegen de eigenaren te ondernemen.
(bron: www.tvvalkenburg.nl en www.limburger.nl)

Ton Sumet en Ton Lubberdink uit Brunssum hebben deze zomer samen de Nijmeegse Vierdaagse gelopen en hebben zich daarbij laten sponsoren door vrienden en bekenden. De opbrengst, ruim € 1.500, is overgedragen aan de Stichting Wigwamvallei in Houthem.
(bron: Dagblad De Limburger, 20 augustus 2010)

In de kelder van een appartementencomplex aan de Vroenhof in Houthem is zaterdagavond (21 augustus) een motorscooter door brand verwoest. De brand wordt ontdekt door een bewoner. Hij slaat alarm en waarschuwt de andere bewoners. Door een lekkende waterleiding in de kelder is de brand snel geblust. De brandweer hoeft enkel nog na te blussen. Doordat de rook door het hele gebouw trekt, moeten de bewoners korte tijd hun appartementen verlaten. De oorzaak van de brand is niet bekend en wordt onderzocht.
(bron: www.limburger.nl, 22 augustus 2010)

Camille Oostwegel is vanavond om 20.35 uur op de Franse televisiezender France 2 te zien als Musketier in het populaire programma 'Secrets d'histoire'. Deze documentaire gaat over Anne d'Autriche, de moeder van de Franse Zonnekoning en de drie Musketiers. De heer Oostwegel wordt geïnterviewd als Musketier onder andere bij het standbeeld van d’Artagnan in het Alden-hofpark te Maastricht.
(bron: www.wijlimburg.nl, 25 augustus 2010)

De aanleg van de nieuwe afrit van de autosnelweg A79 bij Strabeek dreigt opnieuw vertraging op te lopen. De kosten van de aanleg vallen veel hoger uit dan verwacht, waarbij burgemeester Eurlings niet uitsluit dat er fouten zijn gemaakt bij het voor-bereiden van de aanbesteding. In dat geval moet het werk opnieuw aanbesteed worden, waarbij de hele procedure opnieuw door-lopen moet worden. Een andere mogelijkheid is, dat de gemeente Valkenburg aan de Geul de kosten te laag heeft ingeschat. In dat geval wordt bekeken of de plannen aangepast kunnen worden.
(bron: Dagblad De Limburger, 26 augustus 2010)

“In de voetsporen van Sint Gerlach” heet de jaarlijkse pelgrimstocht van de parochies Broekhem, Berg en Terblijt en Houthem naar de Sint Servaasbasiliek in Maastricht. De tocht vertrekt zaterdag 28 augustus 2010 na een plechtigheid in de Sint Gerlachuskerk om 06.30 uur. Om 09.00 uur is een eucharistieviering in de basiliek.
(bron: Dagblad De Limburger, 26 augustus 2010)

Verslaggevers van Dagblad De Limburger bekijken tijdens de zomermaanden onze regio als toerist en bezoeken bekende en minder bekende trekpleisters in het Heuvelland. Deze keer is ons eigen Houthem aan de beurt. Houthem wordt in dit artikel onder meer omschreven als een oase van rust en stilte op een steenworp afstand van het loeidrukke Valkenburg. Uiteraard komen in dit artikel naast Château Sint-Gerlach, de beeldentuin, de Gerlachuskerk met schatkamer, ook een klein stukje lokale geschiedenis aan bod.
(bron: Dagblad De Limburger, 28 augustus 2010)

Op zaterdagmiddag 28 augustus 2010 vormt schutterij St. Martinus een erehaag bij de verwelkoming van de deelnemende gezinnen aan de Lobbes Kindervallei vakantieweek in de Ronald Mc Donald Kindervallei in Houthem. Kinderen met een levens-bedreigende ziekte beleven samen met hun gezin een onbezorgde vakantieweek in het Geuldal, dankzij de stichting LobStar en vele vrijwilligers en sponsoren. Uiteraard wordt de verwelkoming opgeluisterd met een muzikale serenade en saluutschoten.
(bron: www.schutterijhouthem.nl)

Schutterij St. Martinus is zondag 29 augustus 2010 te gast bij schutterij St. Sebastianus in Mheer voor het laatste bondsfeest van het schuttersseizoen. Na de optocht komt de regen met bakken uit de lucht en is het snel gedaan met de gezelligheid, veel schutters en bezoekers gaan vroegtijdig naar huis in plaats van het einde van het schuttersseizoen samen te vieren. De Hout-hemse schutterij behaalde een eerste prijs voor mooiste keizer in jacquet (Harry Schurgers) en een tweede prijs voor mooiste keizerin (Anita Derks).
(bron: www.schutterijhouthem.nl)
 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier