Kroniek van de maand juli 2010

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandDe in Houthem woonachtige Alexander Luns, historicus en eigenaar van Uitgeverij Stamboeck, vindt dat de geschiedenisles op school een stuk levendiger en spannender kan. Hij ontwikkelde een digitaal schoolbord, waardoor de vaderlandse geschiedenis op aantrekkelijke wijze gepresenteerd kan worden met kaarten, foto’s en filmpjes. “De geschiedenis is een onuitputtelijke bron van verhalen en is bij uitstek een vertelvak. Wie van geschiedenis houdt, heeft op school les gehad van een leraar die goed was in het vertellen van verhalen”, aldus Luns. Het storyboard is zowel bedoeld voor de hoogste klassen van het basisonderwijs als voor het voortgezet onderwijs. De reacties uit de onderwijswereld zijn in ieder geval veelbelovend.
(bron: Dagblad De Limburger, 1 juli 2010)

De Katholieke Oudervereniging basisschool St. Gerlachus organiseert zondag 4 juli 2010 een boekenbeurs. Er zijn niet alleen kinderboeken te koop, maar ook boeken voor volwassenen. De locatie is uiteraard basisschool St. Gerlachus, gelegen aan de Onderstestraat in Houthem.

Schutterij Sint Martinus is op zondag 4 juli één van de rond 150 schutterijen die onder bijna tropische temperaturen aan het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) in Grubbenvorst deelnemen.
Harry Schurgers en Anita Derks behalen met 548 punten een 1ste prijs als “mooiste keizerspaar in jacket”. Daarnaast behaalt Anita met 552 punten nog een 3e prijs als “mooiste keizerin”.
(bron: www.ols-2010.nl)

Tijdens de schietwedstrijden op de bölkes op het OLS vallen er kogels buiten het schootsveld. Het gevolg is dat de schiet-wedstrijden een aantal malen worden gestaakt waardoor het programma fikse vertraging oploopt. Dit tot grote ergernis van een aantal schutterijen. De schietploeg van Sint Martinus besluit na twee uren wachten niet meer deel te nemen aan de schiet-wedstrijden.
(bron: Dagblad De Limburger, 5 juli 2010)

Op vrijdag 9 juli vindt onder tropische omstandigheden de jaarlijkse sportdag voor de Houthemse basisschool plaats onder de vlag van de Vereniging van de Toekomst, de samenwerkende sportverenigingen op sportcomplex Houthem. In de ochtenduren is er een speurtocht langs bekende en (nog) onbekende plekken in ons dorp, waarbij tevens opdrachten en activiteiten van de deelnemende verenigingen zijn ingepland.
In de middaguren is er na een lekkere zomerpicknick een miniwereldkampioenschap voetbal op de voetbalvelden.
(bron: www.stmartinusonline.nl)

De Houthemse triatleet Lesley Derks is op 10 juli 2010 bij de Nederlandse Kampioenschappen OD (Olympic Distance) in het Overijsselse Holten vijfde in het overall klassement en tweede van zijn categorie (heren < 23 jaar) geworden. Door deze prestatie heeft Lesley zich verzekerd voor deelname aan de Europese Kampioenschappen, eind augustus in Portugal.
De olympische afstand houdt in: 1.500 meter zwemmen, 40 km fietsen en 10 km hardlopen.
(bron: www.lesleyderks.nl)

Zeven leerlingen van mytylschool Adelante in Houthem hebben van hun muzieklerares de opdracht gekregen thuis naar voorwerpen te zoeken om een muziekinstrument van te maken. Daarmee bouwen ze dan een muziekhut in de tuin van de school. Het idee komt van la maison de pataphonie, een instrumentarium gebouwd door instrumentenmaker Max Vandervorst, dat te zien was op de Frankfurter Messe. De hut is bijna af en heeft een magische aantrekkingskracht op de leerlingen. Zo klappen ze bijvoorbeeld met een oude slipper op afgezaagde pvc-buizen, slaan met een lepel op de afgezaagde poten van een tuinstoel en trommelen op beschilderde koekenpannen of bloempotten. Gezien het succes wordt de muziekhut voorlopig niet afgebroken.
(bron: Dagblad de Limburger, 13 juli 2010)

Op vrijdag 9 juli is schutterij St. Martinus nogmaals actief. Zij is dan prominent aanwezig bij de opening van het nieuwe woon-plein Martinushof te Houthem, genoemd naar de patroonheilige van de schutterij. Het seniorencomplex Holtheym op deze voormalige locatie Frissen is een prachtig wooncomplex in de kern Houthem voor o.a. diverse leden en oud-leden van de schutterij. Op uitnodiging van Wonen Zuid spelen klaroenblazers vanaf de balkons, vormen de schutters een erehaag voor de bewoners en lossen de grenadiers saluutschoten.
De gelegenheidsbielemannen zorgen voor de eigenlijke openingshandeling door de opgeworpen barricade voor de ingang te slechten. De voormalige wethouders Jo Jacobs en Jef Kleijnen en wethouder Charles Van Melsen gaan met de bijl aan de slag om de toegang vrij te hakken. Na gedane arbeid is er de beloning in de vorm van een warm applaus en een koel drankje uit het marketentstervaatje.
(bron: www.stmartinusonline.nl en Weekblad De Trompetter/Heuvelland Aktueel, 14 juli 2010)

Raoul Limpens uit Houthem-St. Gerlach wordt op woensdagmiddag, 14 juli 2010, samen met nog 7 andere kinderen door loco-burgemeester Bert Dauven geïnstalleerd in de kinderraad van de gemeente Valkenburg aan de Geul. Zij vervangen het juniorencollege, dat sinds 2008 bestond. “Wij willen kinderen veel meer bij onze gemeente betrekken, zij zien dingen die wij niet zien”, aldus Dauven. De kinderraad presenteert meteen al haar eerste plannen en signaleert tevens al een aantal misstanden, variërend van losliggende stoeptegels, onleesbare borden tot te kleine goals op het trapveldje. Het is de bedoeling dat de kinderraad elke twee maanden gaat vergaderen.
(bron: Dagblad De Limburger, 15 juli 2010)

De Stichting kerkconcerten Houthem-St. Gerlach organiseert deze zomer in de Sint Gerlachuskerk vier orgelconcerten op het historische Binvignatorgel uit 1784. De concerten vinden plaats op 22 juli, 29 juli, 5 en 12 augustus 2010. Om de concerten voor een groter publiek aantrekkelijk te maken, is gekozen voor orgelconcerten in combinatie met een ander instrument, zoals fluit, cello, klavecimbel en viool. Alle concerten zijn gratis toegankelijk.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 17 juli 2010)

Amsterdammer Michiel Laterveer (38) wordt de nieuwe directeur van Château St. Gerlach in Houthem. Hij volgt Philip Geervliet op, die per 1 augustus 2010 overstapt naar Magic Design in Lanaken (België), het kledingbedrijf van zijn vrouw en schoonbroer. Geervliet is vanaf 1998 in dienst bij Camille Oostwegel ChâteauHotels & Restaurants. Oostwegel betreurt het vertrek van Geervliet, maar heeft begrip voor zijn besluit om zijn carrière elders voort te zetten.
(bron: Dagblad De Limburger, 15 en 17 juli 2010)

Zaterdag 28 augustus 2010 vertrekt om 06.30 uur vanuit de Gerlachuskerk een pelgrimstocht naar de Sint Servaasbasiliek te Maastricht, waarbij de buste met daarin de schedel van de H. Gerlachus wordt meegedragen. Deze jaarlijkse pelgrimstocht van de clusterparochies Broekhem, Berg en Terblijt en Houthem vindt plaats onder het motto “in de voetsporen van St. Gerlach”. Bij de Mariakapel, halverwege de Rasberg is een rustpauze gepland. De pelgrimage wordt besloten met een eucharistieviering om 09.00 uur in de Sint Servaasbasiliek.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 17 juli 2010)

Ine Lambriks-Chambille uit Houthem-St. Gerlach viert op 21 juli 2010 haar 40-jarig jubileum in het onderwijs. Zij is al die tijd verbonden aan de basisschool in Schin op Geul. Uiteraard wordt dit jubileum op de St. Antoniusschool feestelijk gevierd.
(bron: Dagblad De Limburger, 21 juli 2010)

De Ronald McDonald Kindervallei in Houthem is dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Op korte termijn zijn er zeker 10 extra krachten nodig om een optimale service te kunnen bieden aan vakantievierende gezinnen met een kind met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Momenteel werken er 4 vaste krachten en 52 vrijwilligers. Op termijn zijn 85 vrijwilligers nodig voor dit complex, dat uit acht appartementen, zes gastenkamers en vijftien wigwams bestaat.
(bron: Dagblad De Limburger, 27 juli 2010)
 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier