Kroniek van de maand mei 2010

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandOp zondag 2 mei 2010 vieren de volgende communicantjes in de Sint Gerlachuskerk te Houthem hun Eerste Heilige Communie: Cas Becker, Maxime Brouns, Jack Doors, Yari Essers, Louis Heijnens, Kevin Meertens, Jari Meussen, Nina Van Roij, Sem Rohs en Sven Soudant.

Uit een enquête die in opdracht van de gemeente Valkenburg aan de Geul is gehouden, blijkt dat de inwoners van de gemeente Valkenburg aan de Geul zich steeds veiliger voelen in hun eigen omgeving. In deze enquête geeft ruim 15 procent aan zich in bepaalde situaties niet veilig te voelen (in 1999 en 2004 was dat respectievelijk 21 en 22 percent). Opvallend is dat Houthem met 18 procent boven het gemeentelijke gemiddelde zit.
(bron: Dagblad De Limburger, 3 mei 2010)

De competitiewedstrijd tussen de voetbalteams van IASON 1 en Noorbeek 1, die voor zondag 2 mei 2010 op het programma staat, vindt geen doorgang. IASON is namelijk door de KNVB voorlopig uit de competitie gehaald, omdat IASON geen dader heeft aangewezen na het voorval van de op 28 maart 2010 gespeelde wedstrijd tegen Keer. IASON heeft inmiddels niet alleen 5 wedstrijdpunten in mindering gekregen, maar daarnaast ook nog een forse geldboete van de KNVB. De KNVB is nu zelf een onderzoek gestart.
(bron: Dagblad De Limburger, 3 en 4 mei 2010)

De jubilerende VVV heeft een nieuwe fietsroute uitgestippeld. Beroepswielrenner Rob Ruijgh uit Sibbe opent samen met het jeugdteam van wielervereniging TWC Maaslandster Zuid-Limburg deze route door een gedeelte van deze nieuwe fietsroute te rijden. Vanuit het Ronald McDonald Huis in Maastricht wordt via de Bemelerberg naar de Kindervallei in Houthem gefietst. Voor elke route die de VVV verkoopt, gaat één euro naar het Ronald McDonald Huis in Maastricht en de Kindervallei.
(bron: Dagblad De Limburger, 6 mei 2010)

Zondag 9 mei hebben de handbalsters van IASON dames senioren 1 de Limburgse bekerfinale om de Hans Stitzinger trofee na verlenging met 26-25 van Rapiditas uit Weert gewonnen. De handbalsters van IASON dames A moesten het in hun bekerfinale opnemen tegen V&L. Jammer genoeg ging deze wedstrijd voor de Houthemse dames verloren met 32-36.
(bron: www.hviason.nl en Dagblad De Limburger, 10 en 11 mei 2010)

Handbalvereniging IASON houdt op vrijdag 14 mei 2010 van 19.30 tot 21.30 uur receptie in sporthal de Polfermolen in Valkenburg aan de Geul. Dames senioren 1 kan men dan feliciteren met het behaalde kampioenschap en het winnen van de Limburgse bekerfinale en dames B1 kan men eveneens feliciteren met hun behaalde kampioenschap.
(bron: www.hviason.nl)

Tientallen horecaondernemers zijn maandag 10 mei 2010 in Château Sint Gerlach aanwezig op “Limburgia Gastronomica 2010”, het congres van The Wine and Food Association en Horeca Nederland, waarbij duidelijk wordt dat de hotels en restaurants langzaam uit een diep dal, de crisis, kruipen, dat er één wet geldt: imago is alles en kopzorgen over de omzet naar buiten brengen is not done.
(bron: Dagblad De Limburger, 11 mei 2010).

Historisch Toeristisch Bureau Maria Bonten organiseert in samenwerking met Dagblad De Limburger in het eerste weekend van juni 2010 een exclusieve kennismaking met de adellijke stiftdames van het Norbertinessen stift in Houthem en wordt er teruggeblikt naar de “Dames met Klasse in Thorn”, waardoor op een bijzondere wijze de verschillen worden ontdekt tussen deze twee unieke adellijke damesstiften in Limburg.
(bron: Dagblad De Limburger, 12 mei 2010)

Volgens oud-raadslid Jef Knols uit Houthem ontstaat een levensgevaarlijke situatie als de onoverzichtelijke T-splitsing bij Sint Gerlach omgebouwd wordt tot een ‘namaakrotonde’.
Bij de driehoek bij het transformatorhuisje wordt éénrichtingsverkeer ingevoerd. Verkeer vanuit Valkenburg naar Berg en Terblijt moet daar via een soort haarspeldbocht links afslaan. Knols vreest, dat als vrachtwagens die scherpe bocht naar links moeten maken, fietsers in de knel zullen komen (zie ook bericht van 25 maart 2010).
(bron: Dagblad De Limburger, 12 mei 2010)

Marion Louwen uit Houthem is te gast bij TV Limburg, zij wordt geïnterviewd vanwege het feit dat zij zich namens een nieuwe politieke partij, Nieuw Nederland, kandidaat heeft gesteld voor de provincie Limburg. Uiteraard komen het partijprogramma en ook de motivering van Marion uitgebreid aan bod.
(bron: Liesbeth Louwen, 14 mei 2010)

Ronald McDonald Kindervallei in Houthem is een populair “goed doel”. Leerlingen van de basisscholen in Sibbe en Vilt houden woensdag 19 mei 2010 een sponsorloop ten bate van genoemd “goed doel”. Ook andere basisscholen in de gemeente Valkenburg aan de Geul zullen nog een Regenboogloop organiseren.
(bron: Dagblad De Limburger, 15 mei 2010)

De volgende actie voor de Ronald McDonald Kindervallei dient zich ook al weer aan. Julien Becker uit Houthem zoekt samen met 5 medestudenten van de Hogeschool Zuyd te Sittard oude mobiele telefoons. Zij leveren deze bij een bedrijf in en ontvangen, afhankelijk van merk, type en bouwjaar, hier een bepaald bedrag voor. Daarnaast hebben zij nog andere acties op touw gezet. In het kader van People and Business Management for Society hebben zij vanuit hun HBO opleiding de opdracht gekregen geld voor een goed doel in te zamelen. Uiteraard wordt de hele fundraising vastgelegd en gedocumenteerd. De studenten kunnen met deze actie studiepunten verzamelen.

Louise Mode, onder meer bekend in heel Limburg bij schutterijen vanwege de koninginnenjurken, gelegen aan de Vroenhof 10 in Houthem-St. Gerlach, viert haar 20e verjaardag en om haar jubileum kracht bij te zetten geeft Louise Mode 20 procent korting op de nieuwe collectie.
(bron: Weekblad De Trompetter/Heuvelland Aktueel, 19 mei 2010)

Automobilisten blijven hard rijden over de fietsstraat Geulweg. Veel automobilisten lappen de aanbevolen snelheid van 30 kilometer per uur aan hun laars en blijven met snelheden van vaak 70 tot 80 kilometer per uur langs de naar school gaande fietsende jeugd razen. Het grote probleem op de Geulweg vormt de bebording. De gemeente Valkenburg aan de Geul heeft een ‘passende’ bebording aangebracht, echter deze borden zijn niet door de wet erkend. De weg zelf ligt buiten de bebouwde kom en in principe is dus een snelheid van 80 kilometer per uur toegestaan.
(bron: Weekblad De Trompetter/Heuvelland Aktueel, 19 mei 2010)

Onder stralende weersomstandigheden trekt op Pinksterzondag, 23 mei 2010, de jaarlijkse processie weer door Houthem. Dit jaar trekt de processie vanuit de kerk naar het Goudenrood, waar de straten traditioneel uitbundig zijn versierd met lange straattapijten van mergel en gekleurd zand met daarin christelijke motieven en met prachtige bloemstukken op straat.
Op het einde van de sacramentsprocessie heeft mevrouw Els Geuskens tot haar grote verrassing de pauselijke onderscheiding “pro Ecclessia et Pontifice” ontvangen, als kerkelijke waardering voor haar bijzondere verdiensten voor de parochie en ook de gemeenschap.

Stichting The Young Generation organiseert Pinksterzondag, 23 mei 2010, tussen 13.00 uur en 18.30 uur op het Sint Gerlachplein de traditionele Pinksterkermis. De jeugd kan zich amuseren met mini scooters, schiettent, zweefmolen, ballenbak, wervelwind en nog veel meer. Ook deze activiteit vindt plaats onder zomerse omstandigheden.

Pinkstermaandag, 24 mei 2010, organiseert schutterij Sint Martinus weer het traditionele Houthems Zestal-schieten op de schietweide nabij Château St. Gerlach. Dit jaar ligt de nadruk weer op het zogenaamde bölkesschieten met de zware buks. De zestallen worden gevormd door vriendengroepen, familieleden, leden van verenigingen, enzovoort en het beste team mag zich voor een jaar Houthems Kampioen Zestalschieten noemen. De schietwedstrijden vinden plaats onder bijna tropische weersomstandigheden.

Camille Oostwegel is één van de vijf door het INCH genomineerden voor de eerste Dupont Durf Prijs. INCH is de vereniging van afgestudeerden van erkende hoge hotelscholen. Zij heeft de prijs in het leven geroepen voor (ex-)hoteliers, bedrijven of instellingen die zich met durf en innovatief vermogen onderscheiden. De prijs is vernoemd naar erelid en voormalig INCH-voorzitter Wim Dupont.
Oostwegel is genomineerd voor zijn gedurfde ondernemerschap in Zuid-Limburg. In de loop van de jaren renoveerde hij op unieke wijze een zestal vaak in slechte staat verkerende historische gebouwen. “De exclusieve hotels en restaurants bieden een topproduct en hebben een uitstekende reputatie opgebouwd die tot ver over onze landsgrenzen reikt”, aldus INCH.
(bron: www.horecaentree.nl, 25 mei 2010)

Het is Camille Oostwegel niet gelukt om de Gouden Loekie Maandverkiezing te winnen. Bol.com bleef de commercial van biermerk Brand en Château St. Gerlach met Camille Oostwegel voor. Maandelijks kiezen kijkers de beste reclamespot, georganiseerd door de Stichting Televisie Ether Reclame (STER), de winnaar van de maandprijs plaatst zich automatisch voor de verkiezing om de beste commercial van het jaar.
(bron: www.missethoreca.nl, 26 mei 2010)

Oud-Houthemenaar Paul Laeven en Houthemenaar Leon Laeven zijn medebegeleiders van vier leerlingen van de school voor orthopedagogisch onderwijs St. Jozef in Cadier en Keer, die op 3 juni 2010 met de fiets gaan proberen zes keer de legendarische Alpe d’Huez te bedwingen. Met deze actie steunt het team de strijd tegen de gevolgen van kanker. Zij hopen een bedrag van 10.000 euro bij elkaar te fietsen. Dat geld is afkomstig van sponsors en de opbrengst van een door henzelf georganiseerd benefietconcert.
(bron: Dagblad De Limburger, 29 mei 2010)

Op 28 mei is de gerenoveerde Herberg in de Ronald Mc Donald Kindervallei in Houthem-St. Gerlach feestelijk heropend. Rechercheur Eva van Dongen (Angela Schijf) van de populaire tv-serie Flikken is voor deze heropening uitgenodigd, maar zij moet op het allerlaatste moment verstek laten gaan. Haar plaats wordt door enkele agenten van de politie Limburg-Zuid overgenomen.
(bron: Dagblad De Limburger, 29 mei 2010)

Oud-Houthemenaar Leon Blom werkt als bouwtechnisch medewerker op het Amerikaans kerkhof in Margraten en is daar al 17 jaar lang verantwoordelijk voor onder meer gebouwen, wegen, riolering en kruisjes. Samen met collega Math Kirkels zorgt Blom er voor, dat de 8.301 kruisjes er niet alleen met Memorial Day en Veteranendag onberispelijk wit bijstaan, maar het gehele jaar. Om de twee weken maken Blom en zijn collega de grote ronde, waarbij alle 8.301 kruisjes met een diamantsponsje (ad € 16,00 per stuk) van een grondige poetsbeurt worden voorzien.
Daarnaast zijn Blom en Kirkels al 10 zomers lang bezig met het machinaal polijsten van de kruisen, een monnikenwerk dat slechts uitgevoerd kan worden bij een minimumtemperatuur van 15 graden Celsius, omdat bij het polijsten een flinke hoeveelheid water wordt gebruikt. Deze zomer hopen zij hun karwei te klaren, zij hoeven nog "slechts" 250 kruisen te doen.
(bron: Dagblad De Limburger, 29 mei 2010)
 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier