Kroniek van de maand april 2010

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandRond 1 april 2010 hebben de bewoners van het nieuwe appartementencomplex Holtheym, gelegen op het voormalige bedrijven-terrein van Frissen BV, de sleutels van hun woning ontvangen.

In het kader van het 125-jarig bestaan van de VVV bezoekt Koningin Beatrix vrijdag 2 april Valkenburg aan de Geul. Bij de feestelijke activiteiten wordt Houthem vertegenwoordigd door een van de balletgroepen van Joke de Backer en door schutterij Sint Martinus.
(bron: www.valkenburg.nl)

Niet iedereen in Houthem is even blij met het nieuwe appartementencomplex Holtheym. De sloop van het voormalige bedrijfs-gebouw van Frissen BV, de bouw van het complex en de aanleg van de bestrating hebben zodanige trillingen veroorzaakt, dat er liefst 63 scheuren in de muren van het huis van buurman Geert Postma zijn ontstaan, het zwembad werd vervormd en een deel van een spouwmuur in de kelder is ingestort. De schade wordt geraamd op circa € 70.000. Postma heeft inmiddels de gemeente Valkenburg aan de Geul aansprakelijk gesteld en beide partijen treffen elkaar op vrijdag 2 april 2010 voor de rechtbank in Maastricht. Op advies van de rechter gaat een onafhankelijk bureau zich met de kwestie bezighouden en zal een antwoord moeten geven op de vraag of de schade aan de woning inderdaad een gevolg is van de sloop- en bouwwerkzaamheden. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
(bron: Dagblad De Limburger, 3 april 2010)

Oud-Houthemenaar Gerlach Cerfontaine is benoemd tot voorzitter van de Raad van Toezicht van het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR). De 64-jarige Cerfontaine was van 1998 tot 2009 president-directeur van de Schiphol Group, daarvoor was hij directeur van het Academisch Ziekenhuis Utrecht.
(bron: www.limburglokaal.nl, 9 april 2010)

De handbalsters van IASON dames senioren 1 hebben zondag 11 april 2010 de kwartfinale van de Limburgse afdelingsbeker tegen Eksplosion uit Tegelen met 19-16 gewonnen. De Houthemse dames zien wij weer terug in de halve finale.
(bron: www.hviason.nl)

De verkeerscommissie in Valkenburg aan de Geul maakt zich grote zorgen over de veiligheid van de fietsers op de Geulweg. Deze weg tussen Houthem, Geulhem en Meerssen wordt veel gebruikt door scholieren uit Valkenburg, Houthem en Berg die naar het Stella Maris College in Meerssen fietsen. Volgens Jef Kleijnen van de fractie PPGV rijden automobilisten schandalig hard op deze weg. Als de snelheid op deze weg niet omlaag gaat, wil hij zelfs de weg afsluiten voor autoverkeer.
(bron: Dagblad De Limburger, 8 april 2010 en Weekblad De Trompetter/Heuvelland Aktueel, 14 april 2010)

Ex-wethouder Jef Kleijnen treft tijdens een wandeling in de Schreub, het pad tussen Strabeek en Houthem, op twee plaatsen illegaal gestort grof puin aan. Terecht dat Kleijnen zich hier kwaad over maakt. Het opruimen kost handenvol gemeenschaps-geld. De gemeente Valkenburg aan de Geul geeft jaarlijks € 150.000 uit om gedumpt zwerfafval op te ruimen.
(bron: Weekblad De Trompetter/Heuvelland Aktueel, 14 april 2010)

Oud-Houthemenaar Gerlach Cerfontaine gaat samen met voormalig staatssecretaris van Welzijn en Sport Clémence Ross-van Dorp en Pé Diederen het driekoppige bestuur vormen van het stichtingsbestuur van het wereldkampioenschap wielrennen, dat in 2012 in Zuid-Limburg wordt verreden.
(bron: Dagblad De Limburger, 15 april 2010)

Directeur Philip Geervliet vertrekt per 1 augustus 2010 bij Château Sint Gerlach, hij gaat voor het bedrijf van zijn vrouw, Magic Design in Lanaken, werken. Geertvliet heeft dan bijna dertig jaar in de horeca gewerkt en vanaf augustus stapt hij in een geheel andere wereld. Magic Design ontwerpt en produceert namelijk feestkleding voor onder meer carnaval en halloweenparty’s.
(bron: Dagblad De Limburger, 15 april 2010 en www.missethoreca.nl)

De handbalsters van IASON dames senioren 1 zijn zaterdag 17 april 2010, zonder te spelen, kampioen in de eerste klasse geworden. Concurrent MenG Optimo uit Gulpen verloor in Weert met 16-15 tegen Rapiditas.
De dames promoveren door dit kampioenschap naar de Regioklasse.
(bron: www.hviason.nl en Dagblad De Limburger, 19 april 2010 en Weekblad De Trompetter/Heuvelland Aktueel 21 april 2010)

Ronald McDonald Kindervallei in Houthem is op zoek naar handige vrijwilligers, die het leuk vinden om voor het goede doel vier uur per week te besteden aan onderhoud en beheer van de Kindervallei, gevestigd in het Hundertwassergebouw.
(bron: Dagblad De Limburger, 23 april 2010)

Op zaterdag 24 april 2010 organiseert de Houthemse Brassband Sint Gerlach weer de workshop “Meespelen met het orkest binnen één dag”. Dit gratis evenement vindt plaats in Gemeenschapshuis De Holle Eik en is bestemd voor jong en oud, voor iedereen die “altijd al gewild en nooit gedurfd heeft”, of voor (oud-) muzikanten die “ooit gestopt zijn en toch nog de kriebels hebben”. Je maakt kennis met de grondbeginselen van de blaasmuziek en het slagwerk. En studeert de eerste noten en muziek in. Het ingestudeerde wordt tijdens een kort concert op het eind van de dag met het grote orkest van de Brassband uitgevoerd.
(bron: Brassband St. Gerlach)

Zondag 25 april 2010 weten de dames senioren 1 van handbalvereniging IASON in de Jo Gerritshal in Roermond de bekerfinale te bereiken door met 23-19 te winnen van MenG Optimo uit Gulpen. De bekerfinale wordt op zondag 9 mei 2010 gespeeld in de sporthal van Nuth, tegenstander is Rapiditas uit Weert.
(bron: www.hviason.nl en Weekblad De Trompetter/Heuvelland Aktueel, 28 april 2010)

Officier en buksmeester van schutterij Sint Martinus Clement Botty denkt dat hij op 29 april 2010 naar de schietweide nabij Château St. Gerlach gaat voor een schietevenement voor bijzondere gasten. Dit is echter slechts een voorwendsel. Clement Botty ontvangt op de schietweide uit handen van burgemeester Martin Eurlings de Koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau wegens zijn vele verdiensten en inzet voor schutterij Sint Martinus, het schutterswezen in het algemeen en voor de stichting Dorpscentrum De Holle Eik.
(bron: Dagblad De Limburger, 30 april 2010 en www.schutterijhouthem.nl)

Stichting The Young Generation is weer verantwoordelijk voor de feestelijkheden rondom Koninginnedag, vrijdag 30 april. Na de traditionele speurtocht begint het middagprogramma met o.a. een kindervrijmarkt, karaoke, schminken, buttons maken, rad van fortuin, sumoworstelen en nog veel meer. Het programma wordt afgesloten met de oranjeoptocht van versierde fietsen, skelters, steppen, enz. Hierna wordt Clement Botty gehuldigd met zijn Koninklijke onderscheiding en wordt Koninginnedag afgesloten met het zingen van het Wilhelmus en met saluutschoten door schutterij Sint Martinus.

Medio april verschijnt de eerste “Nieuwsbrief samenwerking tennisclubs Valkenburg aan de Geul”. Uit deze nieuwsbrief valt op te maken dat op bestuurlijk niveau al druk wordt gesproken over samenwerking ofwel fusie tussen de drie Valkenburgse tennisclubs, LTC IASON, LTC Valkenburg en LTC Munster uit Berg en Terblijt. De gemeente Valkenburg aan de Geul heeft aan het Huis voor de Sport opdracht gegeven een quick-scan uit te voeren over de haalbaarheid van de samenwerking dan wel de fusie. Om de samenwerking al wat daadkracht bij te zetten, worden er komende maanden verschillende gezamenlijke activiteiten georganiseerd (jeugdkamp, tennistoernooien, e.d.)
(bron: LTC IASON)

 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier