Kroniek van de maand september 2017

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandIn het weekeinde van 2 en 3 september 2017 organiseert Ruitervereniging Sint Gerlach op haar accommodatie aan de Kromme Steeg in Houthem haar toernooidagen. De vereniging richt zich op de recreatieve en western ruiter en organiseert leuke activiteiten zoals onderlinge wedstrijden en buitenritten, spelletjes met paarden, paardrijlessen op verschillende niveaus. Verder heeft de club tot doel om alle paardenliefhebbers uit de omgeving bij elkaar te krijgen en samen leuke activiteiten te organiseren. De vereniging heeft sinds 2008 de beschikking over een eigen, gedraineerde buitenbak op het sportpark in Houthem.
“Met een aantal acties tussendoor proberen we ook financiŽle fondsen te werven om het zand in de buitenbak na zovele jaren te kunnen vervangen,” geeft Marion Louwen, secretaresse van de vereniging aan.
Op zaterdag 2 september 2017 worden de clubkampioenschappen western, met diverse onderdelen van de westernsport en een barrelrace, gehouden.
Op zondag 3 september 2017 vindt het clubkampioenschap dressuur en springen plaats. Tevens is er een ‘bixiewedstrijd’ voor kleine ruiters: een soort oefenwedstrijd voor jonge en ambitieuze ruiters en amazones tussen de 4 en 12 jaar die op een leuke en leerzame manier kennis kunnen maken met de wedstrijdsport.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 28 augustus 2017)

De verkeersveiligheid voor scholieren is op twee school-thuis routes in Valkenburg aan de Geul verbeterd. Het gaat om de routes van scholieren van de basisschool in Sibbe en in Houthem-St. Gerlach. Veel (jonge) fietsers maken gebruik van deze routes. Het doel van de maatregelen is om de fietser een duidelijke plaats op de weg te geven. De maatregelen werken attentie-verhogend en zorgen voor een lagere rijsnelheid van het autoverkeer.

School-thuis route basisschool St. Gerlach
Op de rijbaan van de Onderstestraat en een gedeelte van de Geulhemmerweg zijn brede suggestiestroken aangelegd in rood asfalt. Ook het trottoir langs de Onderstestraat is vernieuwd.
De nadruk van de aanpassingen ligt op de verbetering van de verkeersveiligheid voor de zwakkere verkeersdeelnemer, de fietser. Er is gekozen voor brede suggestiestroken over de gehele lengte. Deze stroken leggen het accent op de fietser, die een duidelijke plek op de weg krijgt. Ook op gedeeltes met minder beschikbare ruimte is gekozen om geen concessies te doen op de ruimte voor de fietser. Juist op deze plekken is extra aandacht voor de zwakkere verkeersdeelnemer gewenst. Automobilisten zullen soms moeten uitwijken over de suggestiestrook, dit is toegestaan. Op deze plekken is de rijbaan smal. Dit heeft een snelheidsremmend en attentie-verhogend effect.
De aanpassingen zijn tot stand gekomen na uitvoerig overleg met de fietsersbond en het ROVL (Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg). De uitvoering van de maatregelen is deels gefinancierd met subsidie van de provincie Limburg.
(bron: www.valkenburg.nl 6 september 2017, www.tvvalkenburg.tv 5 september 2017)

Sinds tien jaar komen gezinnen met een zorgintensief kind uit het hele land in Valkenburg aan de Geul op adem. “De Kindervallei in Houthem is een plek waar vermoeide ogen weer gaan twinkelen”, zegt Thea Coolen, manager van de Kindervallei. “Al precies 10 jaar. In september 2007 openden we de deuren, nu vieren we het jubileum met gasten, vrijwilligers en sponsors.”
Het kleurrijke gebouw van architect Hundertwasser is niet meer weg te denken uit het Zuid-Limburgse landschap. Kinderen met een beperking of langdurige ziekte genieten hier samen met hun familie van een welverdiende vakantie. Ook logeren ouders wiens kind in Adelante revalideert, in de Kindervallei. Altijd in de buurt als hun kind hen nodig heeft.
Een unieke plek in Limburg dus. Niet alleen door de volledig aangepaste vakantie-appartementen, ook is er de enige rolstoeltoegankelijke boomhut van Nederland, in de aangepaste speeltuin ‘Vlindertuin’.
De jubileum feestmaand september is gestart met een midweek voor acht gezinnen die de knutselwedstrijd hebben gewonnen. Zij worden getrakteerd op workshops, een gezamenlijk diner en een uitje naar de dierentuin.
Voor de vrijwilligers die de Kindervallei al die tijd draaiende houden, wordt op 22 september 2017 een muzikaal omlijst diner georganiseerd.
Een klein managementteam zorgt voor de dagelijkse leiding, met hulp van een onmisbare groep vrijwilligers. De Kindervallei krijgt geen subsidie en is afhankelijk van donateurs, sponsors en vrijwilligers.
(bron: www.kinderfonds.nl/kindervallei, www.tvvalkenburg.tv, 7 september 2017)

De in Houthem geboren en getogen Marcel Loozen (50 jaar), woonachtig in Valkenburg aan de Geul, is de nieuwe bestuursvoorzitter van lokale omroep TV Valkenburg.
Loozen volgt met ingang van 11 september 2017 Jo Simons op, die het lokale tv-station de laatste vijf jaar op bestuurlijk vlak leidde. De scheidende voorzitter, die ‘het wat rustiger aan wil gaan doen’, neemt ad-interim het penningmeesterschap op zich, dat tot nog toe in handen was van Marcel Loozen.
De nieuwe voorzitter is zelfstandig werkzaam in de financiŽle dienstverlening en was voor zijn verzelfstandiging directeur van ING Bank Valkenburg aan de Geul.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 11 september 2017)

Op maandagavond, 11 september 2017, deelt wethouder Bert Dauven (Algemeen Belang) de commissie Sociaal Domein mee dat gesprekken met ouders gevoerd zijn op de basisschool in Houthem waarin hen wordt medegedeeld dat de school per 1 augustus 2019 definitief wordt opgeheven.
Tegelijkertijd wordt hen gevraagd erover te denken om akkoord te gaan met sluiting van deze school al per 1 augustus 2018.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 12 september 2017)

Er is € 336.000,- beschikbaar voor de Valkenburgse gemeenschapshuizen. Voor alle duidelijkheid gaat het om De Beemde in Broekhem, De Blokhut in Sibbe, ’t VŲske in Berg & Terblijt, ’t Geboew in Schin op Geul, De Holle Eik in Houthem - St. Gerlach en Cascade in Vilt. In het voorstel is de Polfermolen, als gemeenschapshuis voor de kern Valkenburg-centrum, niet opgenomen.
Alle fracties in de gemeenteraad hebben hun visie op het twee jaar geleden opgesteld stuk van Spirato kunnen geven. In het Spirato onderzoek zijn drie van de genoemde gemeenschapshuizen ondervraagd.
Buiten de gemeentelijke subsidie van € 100.000,- heeft de provincie Limburg nu een subsidie van
€ 340.000,- beschikbaar. Deze wordt echter alleen toegekend voor ontwikkeling van nieuwe ideeŽn.
Het vervolgtraject om te komen tot een raadsvoorstel inzake gemeenschapshuizen is als volgt:
Het proces ziet er als volgt uit:
11 oktober 2017 voorleggen concept beleid aan de besturen van de gemeenschapshuizen;
31 oktober 2017 besluit college van burgemeester en wethouders over beleid gemeenschapshuizen;
20 november 2017 beleid gemeenschapshuizen in commissie Sociaal Domein en
11 december 2017 besluit gemeenteraad.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 12 september 2017)

De burgemeester van Valkenburg aan de Geul heeft op 13 september 2017 een appartement aan de Onderstestraat 62 in Houthem voor de duur van zes maanden gesloten wegens een overtreding van de Opiumwet. De politie treft in juli 2017 in het appartement 1494 gram amfetamine (harddrugs) aan. De sluiting vindt plaats op grond van het zogenaamde Damoclesbeleid.
De aanwezigheid van drugs kan leiden tot onveiligheid voor de omwonenden vanwege overlast en de aanzuigende werking op criminele activiteiten. Dit levert een ernstig gevaar op voor de openbare orde en veiligheid. Om dit te voorkomen wordt de woning per direct voor zes maanden gesloten.
(bron: www.valkenburg.nl 13 september 2017)

Het is bij de gemeente Valkenburg aan de Geul bekend dat er harder gereden wordt op de doorgaande weg door St. Gerlach dan de voorgeschreven 30 km. Dat heeft alles te maken met het rijgedrag van de automobilist. “Wellicht is die gewend om binnendoor richting Meerssen te rijden in plaats van de autosnelweg A79 te nemen”, zegt wethouder Carlo Vankan op vragen van TV Valkenburg over de snelheid op deze weg. De weg St. Gerlach is in 2016 gerenoveerd. We hebben het over het wegdeel tussen Strabeek en de Stationsweg. “Dat is fase 1 en 2 van de totale renovatie van de weg tot aan de gemeentegrens van Meerssen”, zegt Vankan. De eerste jaren komt fase 3 en 4 nog niet aan de beurt. “Sinds de renovatie wordt er als gekken gereden”, laat een van de bewoners langs St. Gerlach weten aan TV Valkenburg. Wij hebben deze constatering voorgelegd aan de verkeerswethouder Carlo Vankan. Hij geeft deze verklaring: “We hebben diverse metingen verricht aan St. Gerlach. Dat hebben we gedaan met de bekende smileys. De uitkomst is dat er geen schrikbarende snelheden zijn gemeten. Er zal best eens een auto met een hoge snelheid gereden hebben. Dat zal ik niet ontkennen. Maar vůůr het instellen van de 30km zone lag de gemiddelde snelheid op 66 km per uur. Na de renovatie en het instellen van de 30 km zone op dat traject is de maximum snelheid gedaald naar 44 km per uur. Circa 60% rijdt nog te hard in deze 30 km zone”. Vankan sluit niet uit dat op een gegeven moment de politie aan St. Gerlach flitscontroles verricht. “Dat hebben ze ook gedaan nadat wij smileys hadden opgehangen langs de Vilterweg tussen Vilt en Sibbe”, aldus de wethouder. “Waarom gebruiken de automobilisten niet de autoweg om van Valkenburg richting Meerssen te rijden?”.
(bron: www.tv.valkenburg.tv 26 september 2017)
 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier