Kroniek van de maand februari 2017

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandOp een drietal locaties worden vanaf februari 2017 werkzaamheden uitgevoerd op het traject tussen de Stationsweg en St. Gerlach 2 in Houthem-St. Gerlach:
1.Tussen huisnummer 19 en 52 aan de St. Gerlach worden door de civiel technische aannemer en de nutsbedrijven de huisaansluitingen gesaneerd en opnieuw aangesloten. Deze werkzaamheden starten in week 5 en duren tot en met 24 februari.
2. De aannemer start tussen de Onderstestraat en de inrit van Château-St. Gerlach met de aanleg van het nieuwe trottoir en de daar bijbehorende betonbanden aan de château-zijde. Deze werkzaamheden nemen twee weken in beslag. Hierbij is een halve baan afzetting geplaatst en kan het verkeer in één richting door de Vauwerstraat haar weg vervolgen.
3. Een totale afzetting van de weg vindt plaats tussen de Vauwerstraat en St. Gerlach 2 (komgrens). Hier is de aannemer vier weken bezig met werkzaamheden voor het aanleggen van het trottoir, parkeervakken en de rijbaan.
Tijdens de werkzaamheden is een omleidingsroute van kracht.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 4 februari 2017)

De oorspronkelijk van Houthem afkomstige designer Françoise Oostwegel (26), is winnaar van de campagne ‘A She Story’ van warenhuis De Bijenkorf. Deze campagne is bedoeld om vrouwelijk ondernemerschap te stimuleren, waarbij drie vrouwelijke ondernemers hun product promoten en de winnares haar product in De Bijenkorf mag gaan verkopen. Oostwegel mag nu via De Bijenkorf haar lamp ‘Zuid’ aan de man/vrouw gaan brengen.
(bron: De Limburger, 4 en 10 februari 2017)

Na een grondige vernieuwing wordt hoeve Boers gelegen op het landgoed Château St. Gerlach in Houthem voor het publiek geopend onder de nieuwe naam ‘Burgemeester Quicx, Coffee & More’. Waarnemend burgemeester Martin Eurlings drinkt een kop koffie met eigenaar Camille Oostwegel als openingshandeling van dit nieuwe koffie- en lunchconcept.
Burgemeester Quicx was van 1820-1856 burgemeester van de toenmalige gemeente Houthem en de kasteelhoeve was zijn woning.
Ook het erachter liggende evenementencentrum is in gebruik genomen voor ontvangst van grote en kleine gezelschappen. Het is een ontmoetingsplek voor wandelaars, fietsers, omwonenden en hotelgasten.
De zeventiende-eeuwse kasteelhoeve (1668) is gebouwd als een pachthoeve van het voormalige klooster van St. Gerlach. De mergelhoeve met een markante in- en uitgezwenkte topgevel met voluten vormt samen met het recent in gebruik genomen St. Gerlach Paviljoen als het ware de ‘entreepoort’ naar het landgoed van Château St. Gerlach. Camille Oostwegel Sr.: “Het spraakmakende St. Gerlach Paviljoen, naar een ontwerp van Francine Houben, en de gerestaureerde Kasteelhoeve versterken en voltooien het monumentale ensemble en maken ons landgoed toekomstbestendig”.
(bron: www.oostwegelcollection.nl persbericht 9 februari 2017, Camille Oostwegel Sr. Via Facebook, 10 februari 2017)

De in Strabeek woonachtige 15-jarige zangeres Fiorenza (Ruijters) wint op 4 februari 2017 in Velden het Tiener Vastelaoves Leedsjes Konkoer, (TVK) met het liedje “Super-Tiener-Vastelaovendsbal”. In totaal zijn er vijftien deelnemers. Het TVK is voor tieners in de leeftijd van 12-17 jaar. Het liedje is te beluisteren via: “https://www.facebook.com/l11alaaf/videos/579968878880565/
(bron: www.limburger.nl 5 februari 2017, www.tvvalkenburg.tv 5 februari 2017)

Burgemeester en wethouders van gemeente Valkenburg aan de Geul maken op grond van artikel 3.9 Wabo bekend dat zij de omgevingsvergunning hebben verleend voor het vergroten en renoveren van een bestaande opslagruimte aan de locatie, kadastraal bekend gemeente HHM00, sectie A, nr. 2179, plaatselijk bekend Van Caldenborghsweg 18A, 6301 JK Valkenburg.
Ontvangst: 14 oktober 2016. Datum besluit: 1 februari 2017 (DMS 099411133 en OV 2016-551, verzonden 1 februari 2017).
(bron: gemeente Valkenburg aan de Geul, via www.valkenburg.nl week 6, 2017)

Op woensdag 15 februari 2017 organiseert JongHouthem voor de jeugd vanaf vier jaar in dorpscentrum De Holle Eik “Knutselen Carnaval 2017”, waarbij door de jeugd geknutseld wordt voor de optocht die samen met Adelante wordt georganiseerd op vrijdagmorgen 24 februari 2017.
(bron: http://wijhouthemsintgerlach.nl/ 10 februari 2017)

In Houthem is onlangs een nieuwe carnavalsvereniging opgericht onder de naam: “Ger Lach Uns”. Zaterdagavond 18 februari 2017 wordt om 19:11 uur hun eerste prins uitgeroepen in café Des Amis aan het Grendelplein in Valkenburg aan de Geul. Ollie Gerlach uit Houthem is de eerste prins voor één avond, hij wordt bijgestaan door prinses Rosy en minister Roger. Ceremoniemeester is Henri Markgraaf en rond de proclamatie zijn er optredens van de Kloomp uit Meerssen en Jan Kanarie uit Schin op Geul.
CV Ger Lach Uns bestaat uit een groep vrienden die het idee hebben opgevat het carnaval in Houthem een extra impuls te geven. Het zijn carnavalsvierders uit het dorp die zich nu hebben verenigd in C.V. Ger Lach Uns. De raad van elf bestaat uit 22 personen, afkomstig uit Houthem en omstreken. Het motto van de groep is dat er meer gelachen moet worden.
(bron: www.gerlachuns.nl)

In Houthem zijn in de nacht van 20 op 21 februari 2017 de ruiten van vijf auto’s ingeslagen. Er werden onder meer een autoradio en andere spullen gestolen. Het zijn auto’s van bewoners van St. Gerlach waar op dit moment aan de weg gewerkt wordt.
Noodgedwongen moeten de bewoners hun auto’s ergens in de nabijheid parkeren. Daar is afgelopen nacht gebruik van gemaakt door onverlaten die uit diverse auto’s spullen stalen. Dat meldt de website 1Limburg.
De politie heeft de inbraak in onderzoek.
De gemeentelijke woordvoerder maakt 21 februari 2017 bekend dat er zo snel als mogelijk bewakingscamera’s geplaatst worden op dat deel van de weg waar de bewoners hun auto’s mogen parkeren.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 21 februari 2017)

Vanaf medio februari 2017 worden er gedurende twee weken op diverse locaties in Houthem werkzaamheden uitgevoerd op het traject tussen de Stationsweg en St. Gerlach huisnummer 2. Dat geeft overlast voor iedereen die de weg door Houthem moet gebruiken. Er is een omleidingsroute aangegeven.
Tussen St. Gerlach huisnummer 19 en 52 zijn nutsbedrijven bezig met het saneren en opnieuw aansluiten van de huisaansluitingen. De aannemer verwacht in week 7 (13-17 februari) deze werkzaamheden in zijn geheel af te ronden. Daarna worden nog drie woningen aan de Stationsweg voorzien van een nieuwe huisaansluiting (week 8).
Tussen de Onderstestraat en de inrit van Château St. Gerlach is de aannemer gestart met de aanleg van het nieuwe trottoir en de daar bijbehorende betonbanden. Deze werkzaamheden zullen twee weken in beslag nemen. Het verkeer kan in één richting door de Vauwerstraat. Tussen de Vauwerstraat en St. Gerlach huisnummer 2 (komgrens) is de straat helemaal afgezet, hier wordt een nieuw trottoir, parkeervak en rijbaan aangelegd. Afhankelijk van de weersverwachtingen zal het asfalt niet opgebroken worden voor carnaval. Zo kan deze weg tijdens de carnavalsoptocht gedeeltelijk open zijn.
De werkzaamheden aan de toegangsweg naar Château St. Gerlach zijn opgestart. Ook deze werkzaamheden worden in fases uitgevoerd. Naar verwachting zijn deze werkzaamheden voor het carnaval gereed.
Château St. Gerlach en de bewoners aan de noordzijde van de spoorlijn zijn te bereiken via de omleidingsroute. De bewoners aan de noordzijde van de spoorlijn kunnen via de Stationsweg hun woonwijk bereiken of via de Vauwerstraat (tijdelijk éénrichting)
(bron: www.tvvalkenburg.tv 21 februari 2017)

Museum Land van Valkenburg in Valkenburg aan de Geul toont in de periode 19 februari - 5 mei 2017 de expositie ‘Joodse onderduikkinderen in Limburg’.
Om te ontkomen aan deportatie duiken in de Tweede Wereldoorlog veel joden onder. Daarbij raken gezinsleden vaker gescheiden. Via een netwerk komen veel kinderen terecht in Limburg. Van een aantal van deze kinderen worden de belevenissen in deze oorlog verteld aan de hand van foto’s, films, brieven en schilderingen. Ook in Houthem is een joods kind ondergebracht. Onder de naam ‘Ria’ (Gerritsen) wordt Marij de Goede-van Gelder in het gezin Mulleneers opgevangen. Haar verhaal is nu ook in deze tentoonstelling opgenomen. Mevrouw de Goede-van Gelder opent de expositie op zondag 19 februari 2017.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 18 februari 2017, www.tvvalkenburg.tv 3 februari 2017)

Op vrijdag 24 februari 2017 wordt de gezamenlijke carnavalsoptocht van basisschool St. Gerlachus en Adelante door de straten van Houthem in verband met de slechte weersomstandigheden afgelast. Het gezamenlijke carnavalsfeest van beide scholen in Adelante gaat uiteraard wel door.
(bron: eigen waarneming, 24 februari 2017)

CV de Boschrave uit Houthem-St. Gerlach heeft zaterdagmorgen 25 februari 2017 besloten de al eerder bekend gemaakte optochtroute toch te handhaven. Bij de grootschalige renovatie aan de provinciale weg die dwars door Houthem loopt, zijn veel vragen ontstaan of de optochtroute door Sint Gerlach door kon gaan.
De benodigde voorzorgsmaatregelen zijn genomen en er is nu voldoende ruimte voor de praalwagens en groepen.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 25 februari 2017)

Op zondag 26 februari 2017 trekt de jaarlijkse carnavalsoptocht weer door Houthem. Voorzitter Mathie Broers van carnavalsvereniging De Boschrave deelt vol trots mede, dat er 17 startnummers zijn afgegeven voor deze optocht. Hot item in de optocht is zonder meer de sluiting van friture le Carroussel per 1 januari 2017, dat op allerhande ludieke manieren wordt uitgebeeld.
(bron: eigen waarneming)

Vanwege de jaarlijkse paddentrek is de Curfsweg in Geulhem/Houthem vanaf vrijdag 24 februari 2017 gedurende twee weken voor autoverkeer afgesloten tijdens de nachtelijke uren, ofwel van 19.00-07.00 uur.
(bron: gemeente Valkenburg aan de Geul via www.valkenburg.nl 23 februari 2017, De Limburger, 24 februari 2017, www.tvvalkenburg.tv 28 februari 2017)

Burgemeester & Wethouders van Valkenburg aan de Geul maken op grond van artikel 3.8 Wabo bekend dat zij de aanvraag voor een omgevingsvergunning hebben ontvangen, waarop de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is, voor het aanleggen van een nieuwe in- of uitrit en het plaatsen van een gietijzeren poort op de locatie Vroenhof 29, 6301 KD Valkenburg.
Datum ontvangst: 8 februari 2017 (OV 2017-000081 en DMS 099415505)
(bron: gemeente Valkenburg aan de Geul via www.valkenburg.nl week 8, 2017)
 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier