Kroniek van de maand december 2016

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandHet Techniekcollege, de samenwerkingsschool van Arcus/Leeuwenborgh hoopt met een eerste “Meidendag” een aantal misverstanden over beroepen in de bouw uit de wereld te helpen. Op deze “Meidendag” krijgen meisjes uitleg bij een architect, bezoeken ze een bouwbedrijf en een bouwplaats en volgen ze verschillende workshops, waaronder schetsen, projectietekenen en 3D-printen.
Aan het woord komen onder meer de in Houthem woonachtige Inge Lemmens, afgestudeerd aan hts en hti en aannemer bij bouw- en interieurbedrijf Lemmens in Maastricht en Lemmens’ dochter Jill Cordewener (19), MBO-studente en op haar stageplaats werkzaam als lasser. Zij maakt onder meer constructies, leidingen, trappen.
(bron: De Limburger, 1 december 2016)

Op zondag 4 december 2016 organiseert Stichting Kerkconcerten Houthem St. Gerlach in de St. Gerlachuskerk een Adventsconcert dat gegeven wordt door de befaamde organist Stefan Palm uit JŁlich en de barokviolist Andreas Hempel uit Keulen. Zij spelen werken van Johann Sebastian Bach, Francesco Antonio Bonporti, Louis Claude Daquin en Georg Muffat.
(bron: http://www.st-gerlach.nl/pages/evenementenkalender.htm en www.tvvalkenburg.tv 2 december 2016)

Op zaterdag 10 december 2016 vindt in het Adelante College in Houthem het drieŽndertigste Kerstschaaktoernooi plaats van “Adelante Schaakt”.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 8 december 2016)

Ook dit jaar komt de familie Salfity uit IsraŽl naar Houthem om de verkoop van de olijfhouten kerststallen te promoten. Zij arriveren voor het weekend van 10 en 11 december en verblijven dan enkele dagen in Houthem. In de kruisgang bij de St. Gerlachuskerk vindt dan de jaarlijkse verkoopexpositie van hoogwaardige, uit olijfhout gesneden kerstgroepen, kerststallen en andere artikelen, waaronder ook een aantal originele iconen.
(bron: Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 26 november 2016)

Na jaren voorbereiden en blootleggen is de Romeinse weg – Via Belgica – dwars door Zuid-Limburg, van het Franse Boulogne sur Mer tot Keulen, klaar voor het grote publiek. Met een totale financiŽle impuls van 300.000 euro slaan gemeenten, Provincie en bedrijfsleven de handen ineen om dit vroege staaltje van beschaving letterlijk tot leven te brengen bij bewoners en bezoekers.
Om de waarde van deze historie voelbaar te maken voor de huidige en toekomstige generaties, hebben betrokken overheden groen licht gegeven om een overall plan van aanpak de komende twee jaren uit te voeren. Gedeputeerde Teunissen (Archeologie) licht toe: “Bewoners en ondernemers krijgen nadrukkelijk de gelegenheid om betrokken te raken bij het verhaal en de activiteiten, het zogenoemde ‘vliegwieleffect’. Een voorbeeld: het plaatsen van infomeubels in Houthem-St. Gerlach, Katakomben en Goudsberg Valkenburg.”
Valkenburg gaat tevens bij de werkzaamheden aan de doorgaande weg in Houthem, proefsleuven graven in de hoop sporen van de oude heirbaan te ontdekken.
Uit de Toeristische Trendrapportage 2014-2015 blijkt dat de Zuid-Limburgse regio haar – veelal verouderde – accommodaties moet moderniseren. Bovendien ligt er een schone taak om een stevig inhoudelijk (erfgoed)programma-aanbod samen te stellen. Eric Geurts, gedeputeerde Toerisme: “De Via Belgica biedt goede mogelijkheden om ons verleden een nieuwe toekomst te geven, draagt positief bij aan de verdere toeristische ontwikkeling van Limburg en het Heuvelland in het bijzonder.”
Betrokken overheden zijn de gemeenten Maastricht, Meerssen, Valkenburg aan de Geul, Voerendaal, Heerlen, Landgraaf, Simpelveld, Parkstad Limburg en Provincie Limburg.
(bron: De Limburger, 3 december 2016, www.tvvalkenburg.tv 9 december 2016)

Wethouder Carlo Vankan (AB/Fysiek Domein) heeft in het najaar van 2016 de kernen Houthem, Sibbe, Vilt, Berg, Terblijt en Geulhem bezocht. Deze ‘kernrondjes’ zijn bedoeld om samen met inwoners mogelijke ontwikkelingen of ideeŽn in het fysieke domein in kaart te brengen.
Voor Houthem betekent dit voorstellen voor het plaatsen van extra prullenbakken, eenrichtingsverkeer en aanpassen openbare verlichting.
“het voorstel voor het plaatsen van extra prullenbakken in Houthem is meteen in uitvoering gebracht”, aldus Vankan
Vankan kijkt tevreden terug op de resultaten van de Kernrondjes. “De bewoners komen met goede ideeŽn en voorstellen. Sommige kunnen snel worden aangepakt, andere zaken zijn complexer. Wanneer we niet (helemaal) aan de wensen van de bewoners tegemoet kunnen komen, zorgt uitleg hierover er voor dat daar dan begrip bij de bewoners ontstaat”.
De wethouder onderstreept dat inwoners met meldingen niet hoeven te wachten totdat de kernrondjes worden gemaakt. Veel meldingen, zoals zwerfvuil, kapotte lantaarnpalen en verdwenen putdeksels kunnen telefonisch worden gemeld bij het Klant Contact Centrum via telefoonnummer 14 043 of via de handige ‘MijnGemeente’-app.
(bron: www.valkenburg.nl 6 december 2016 en www.tvvalkenburg.tv 9 december 2016)

Op zondag 18 december 2016 vindt traditioneel het kerstconcert plaats in de St. Gerlachuskerk van Houthem, gezamenlijk georganiseerd door de plaatselijke verenigingen: Brassband St. Gerlach, Zangvereniging Orphťe, Kerkelijk Zangkoor St. Caecilia en “Orphťe Social Singing”.
Voor de 34-ste keer wordt dit kerstconcert gegeven in de schilderachtige St. Gerlachuskerk met haar mooie akoestiek. Er zijn veel bekende en onbekende liederen te beluisteren. De kerstboodschap wordt in het Limburgs dialect uitgesproken door mevrouw Els Laheij-Diederen,
(bron: http://www.st-gerlach.nl/pages/concerten.htm 7 december 2016, www.tvvalkenburg.tv 12 december 2016)

Burgemeester en Wethouders van gemeente Valkenburg aan de Geul maken op grond van artikel 3.9 Wabo bekend dat zij de omgevingsvergunning hebben verleend voor het uitbreiden van de woning op de locatie, kadastraal bekend gemeente HHM00, sectie C, nr. 2282, plaatselijk bekend Onderstestraat 13, 6301 KA Valkenburg.
(bron: www.valkenburg.nl week 51, 2016)

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg sluit 2016 af met het ondersteunen van een grote diversiteit aan culturele uitingen en bijzondere culturele projecten in de provincie, van volkscultuur en mode, tot opera, theater en film, tot steun voor behoud van erfgoed en natuur.
Het Fonds steunt deze twee activiteiten in Valkenburg aan de Geul:
Festival Taptoe 2017 en Schuttersfeest St. Martinus Houthem op 16 juni 2017 bij Ch‚teau St. Gerlach;
Opera The Desert Song in mei in het Openluchttheater van Valkenburg.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 28 december 2016)

Burgemeester en Wethouders van Valkenburg aan de Geul maken op grond van artikel 3.9 Wabo bekend dat zij de omgevingsvergunning, hebben verleend voor: het kappen van 3 bomen op de locatie, kadastraal bekend gemeente HHM00, sectie A, nr. 2854, plaatselijk bekend Onderstestraat 26, 6301 KB Valkenburg.
(bron: www.valkenburg.nl week 51 en 52, 2016)
 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier