Kroniek van de maand augustus 2016

                         

                                    

Naar vorige maand Terug naar overzicht kronieken

Naar volgende maandVan zondag 31 juli tot en met vrijdag 5 augustus 2016 organiseert Stichting Kindervakantiewerk Houthem voor de 53ste keer een kampweek. Dit jaar worden de tenten opgeslagen in het scoutinggebouw Gregor Brokamp in Kerkrade. 48 Kinderen worden de hele week door deskundige en ervaren leiders en leidsters in een bosrijke omgeving beziggehouden met bos- en buitenspelen, spellen als het kabouterspel, de blauwe diamant, smokkelen en nog veel meer. Ondanks het feit dat het weer niet echt mee zit, is de vreugde en de lol bij de kinderen (en de leiding) er niet minder om.
(bron: Stichting Kindervakantiewerk Houthem, o.m. via Facebook)

Het van origine van Houthem afkomstige familiebedrijf Frissen Intern Transport uit Valkenburg levert heftrucks en magazijntrucks aan het Europese onderdelenmagazijn van Mitsubishi Motors in Born. Beide bedrijven hebben een langlopend leasecontract afgesloten. Volgens de website ‘WijLimburg’ gaat het om meerdere tientallen trucks die vervangen moeten worden. Jean Pierre Jorissen, accountmanager van Frissen, zegt dat het binnenhalen van het contract een grote opsteker voor het bedrijf betekent.
De Frissen Groep BV bestaat uit vier bedrijven met onderdelen in grondverzet, landbouw, tuin/park en intern transport. Het bedrijf is gevestigd op het Industrieterrein de Valkenberg.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 3 augustus 2016)

In De Limburger is een paginagroot artikel opgenomen over de Limburgse schrijver Frans Erens (1857-1935) en zijn speciale band met Frankrijk en de Franse cultuur. Erens voelt zich verwant met aan beroemde Franse schrijvers van zijn generatie en hij reist graag door dat land. De stichting Os Moddersproak bundelt een aantal van zijn reisimpressies in “Frans Erens: En France”.
Door zijn tanende gezondheid komt er een einde aan zijn reizen en vestigt hij zich op zijn zeventigste permanent in Houthem-St. Gerlach.
(bron: De Limburger, 8 augustus 2016)

Op zondag 14 augustus 2016 organiseert Brassband St. Gerlach de jaarlijkse Gerlachusmarkt in de Onderstestraat en de Baron de Selysstraat. Tussen 9.00 en 17.00 uur struinen bezoekers rond tussen antiek, curiosa, verzamelspulletjes en dergelijke. Ondanks het feit, dat de Sint Gerlachstraat niet tot het gebied van de Gerlachusmarkt hoort, hebben veel mensen een stand of kraam ingericht in tuinen, inritten en garages van bewoners aan deze straat.
(bron: eigen waarneming en www.tvvalkenburg.tv 10 augustus 2016)

De Stichting Kerkconcerten Houthem-St. Gerlach organiseert deze zomer weer vier orgelplusconcerten op het historische Binvignatorgel uit 1784 in de St. Gerlachuskerk te Houthem. Tijdens deze concerten bespelen internationale toporganisten het orgel. Om de concerten voor een groter publiek aantrekkelijk te maken, is gekozen voor orgelconcerten in combinatie met een ander instrument.
Het derde concert vindt plaats op donderdag 4 augustus 2016 om 20.00 uur. Het wordt verzorgd door de bekende organist Hans Leenders uit Maastricht en de celliste Eva van Ooij eveneens uit Maastricht.
Het vierde en laatste vindt plaats op donderdag 11 augustus 2016 om 20.00 uur. Het wordt verzorgd door de vermaarde organist Ton van Eck uit Haarlem en de fagottist Frans Berkhout uit Amstelveen.
(bron: www.st-gerlach.nl 20 juli 2016, www.tvvalkenburg.tv 1 en 8 augustus 2016)

In de nacht van woensdag 17 augustus 2016 hebben onbekenden een auto gestolen aan de Beekstraat. Volgens mededeling van de politie is de auto van een niet-Valkenburger, waarschijnlijk een toerist.
Een ooggetuige heeft in de afgelopen nacht om precies 03:00 uur een drietal auto’s met piepende wielen op de spoorwegovergang Cremerstraat gehoord en gezien. De autodieven worden achtervolgd. De gestolen auto wordt door de politie aangetroffen langs de Burgemeester Henssingel in Valkenburg-centrum. De dieven zijn er echter vandoor gegaan.
(bron: www.tvvalkenburg.tv 17 augustus 2016)

In de zomerserie ‘ontdekt’ wordt aandacht besteed aan toeristische attracties en activiteiten die zonder meer de moeite van een bezoek waard zijn, maar buiten de gemeentegrens nauwelijks bekend zijn. In deze serie komt ook het Heiligdom St. Gerlach en Ch‚teau St. Gerlach in Houthem uitgebreid aan bod.
(bron: De Limburger, 17 augustus 2016)

Twee jonge filmmakers uit Maastricht en Sittard, Vincent Konings (26) en Nino Islaw (26) hebben het plan opgevat een korte film te maken over Sint Gerlachus, de Heilige van het Geuldal.
Het filmproject, vanwege de internationale ambities van de makers met Frans als voertaal, draagt de titel “Le retour sur soi-mÍme” (Engels: The Road of Repentance, Nederlands: Tot inkeer) en behandelt wat je de ‘wilde jaren’ van de latere kluizenaar en heilige Sint Gerlachus zou kunnen noemen.
Islaw: “In eerste instantie is het de bedoeling een korte film te maken van tien, twaalf minuten. Daar krijg je het complete levensverhaal van Gerlachus niet in weggewerkt. Daarom hebben we gekozen voor de periode tot het overlijden van zijn echtgenote, de gebeurtenis die hem uiteindelijk tot inkeer brengt en tot zijn leven als kluizenaar in de holle eik leidt”.
Voorlopig is de film er nog niet. Het maken van een korte film van tien, twaalf minuten kost al gauw zo’n 65.000 euro. Het is de bedoeling dat de korte film ergens in de herfst van 2017 uitkomt, als de financiŽn het tenminste toelaten.
(bron: De Limburger, 22 augustus 2016)

In de voetsporen van St. Gerlach naar graf St. Servaas. Onder dit motto vertrekt elk jaar, op de laatste zaterdag van augustus (27 augustus) ’s-morgens om 06.30 uur een pelgrimsgroep vanuit de Gerlachuskerk van Houthem naar het graf van Sint Servaas. Volgens de levensbeschrijving van Gerlachus trok hij dagelijks naar het graf van Servaas. Gerlachus had een grote verering voor deze geloofsverkondiger in onze regio. Jaarlijks trekken de pelgrims dan in zijn voetspoor en dragen de zilveren buste met het reliek.
De tocht gaat via de Gerlachuskapel naar Geulhem, Mussenput en Schone Poel in Berg. Via kruiskapelletje van de Rasberg (7.10 uur) wordt afgedaald naar Maastricht. Door de straten van Scharn en het centrum, voert de tocht langs het geboortehuis van St. Lambertus. Via de Sterre-der-Zee gaat het richting de Sint Servaasbasiliek, waar aan het hoofdaltaar om 09.00 uur de feestelijke pelgrimsmis wordt gevierd.
(bron:www.st-gerlach.nl, www.tvvalkenburg.tv 4 augustus 2016)

Schutterij Sint Martinus Houthem sleept tijdens het 246ste Bondsschuttersfeest van de Rooms-Katholieke Zuid-Limburgse Schuttersbond (RKZLS) in Schin op Geul weer een aantal prijzen in de wacht. Solist Jesse Backus wint in de vijfde divisie slagwerk een eerste prijs met maar liefst 82,7 punten! De ereprijs wordt ontvangen voor de Beste Houding Optocht en Jeroen Schrooders wint de eerste prijs Mooiste Keizer in Uniform. Verder worden nog een aantal tweede, derde en vierde prijzen behaald in diverse disciplines.
(bron: Renate Hessels-Hambeukers via Facebook en www.tvvalkenburg.tv 29 augustus 2016)

Dinsdagmiddag 30 augustus 2016 raakt een fietser op een driewieler de rand van het trottoir op de rotonde in Strabeek en komt daardoor ten val. Volgens de politiewoordvoerder is er geen auto of ander voertuig bij het ongeluk betrokken. De onfortuinlijke man is door de gealarmeerde ambulance meegenomen naar het ziekenhuis nadat hij door het ambulanceteam aan zijn hoofd geholpen wordt.
(bron: www.tvvalkenburg.tv, 30 augustus 2016)
 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier