Verenigingskroniek 2013


1 januari 2013

Het jaar 2013 wordt gestart met 349 (abonnements-)leden.

 

3 januari 2013

De heer J.A. (Jean) Blezer overlijdt na een kortstondige ziekte in Maastricht in de leeftijd van 81 jaren. De heer Blezer is sinds 13 augustus 2006 lid van onze vereniging.

 

24 januari 2013

De traditionele 'Houtemse aovend' (de zesde) is dit jaar veel drukker bezocht dan andere jaren. Er zijn naar schatting 160 aanwezigen. Wat de oorzaak is van zo’n groot aantal aanwezigen is niet bekend. Is het de verschuiving van de drukke decembermaand naar januari, zijn het de onderwerpen of is het de persaandacht (een nagenoeg paginagroot artikel in Dagblad De Limburger)?

Kortom, het bestuur van de Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach is erg blij dat de eerste activiteit in het vierde lustrum (20 jaar) zoveel belangstelling trekt.

De film over Houthem in de vijftiger en zestiger jaren waarin Raymond Oostwegel een wandeling terug in de tijd maakt door het dorp met Harry Sillen wordt aandachtig bekeken. Veel leden van de Houthemse Brassband maar ook van de families Oostwegel en Sillen zijn aanwezig.

Na de pauze vertelt Raymond aan de hand van een diapresentatie over het fietsavontuur dat hij beleefde met Harry waarbij ze 2500 kilometer aflegden naar het Franse plaatsje Juan-les-Pins aan de Côte d'Azur. Hij presenteert dat met veel humorvolle anekdotes. Daarna toont Raymond door hem gemaakte foto’s van Château Sint Gerlach van vóór de restauratie.

Al met al een geslaagde avond.

 

25 januari 2013

Mevrouw M.H.F. (Florentine) Laeven-Dols overlijdt in de leeftijd van 95 jaar. Mevrouw Laeven-Dols is sinds 30 oktober 2002 lid van onze vereniging.

 

24 februari 2013

Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach gaat met haar tijd mee en is sinds 24 februari 2013 actief op Twitter. Voor de digibeten onder ons, een korte toelichting: Twitter is een gratis internetdienst waarmee gebruikers via een computer, mobiele telefoon of andere mobiel apparaten met een internetaansluiting korte berichtjes van maximaal 140 tekens publiceren en daarbij zelfs ook nog foto's kunnen bijvoegen. De activiteit bij het gebruiken van Twitter heet twitteren (of tweeten), dat kwetteren betekent. Het logo van Twitter is een vogeltje.

Twitter kan gebruikt worden om makkelijk contact met de doelgroep te onderhouden en naamsbekendheid te verkrijgen. Daarnaast is het ook de bedoeling van de heemkundevereniging om via deze korte berichten leuke en interessante weetjes over de vereniging zelf en over Houthem, Broekhem en Geulhem te verspreiden. En wie weet, levert het ook nog nieuwe leden op. In principe is het mogelijk door het 'retweeten' (doorsturen van berichtjes) om miljoenen mensen over de hele wereld te bereiken.

Het Twitter-account van onze vereniging (@HKVHouthem is slechts een paar minuten in de lucht of de eerste volgers melden zich al, waarbij zelfs eentje vanuit Spanje (Camille Oostwegel jr.).

 

2 maart 2013

Mevrouw A.M.A. (Annie) Ackermans-Herben overlijdt in Valkenburg in de leeftijd van 74 jaar. Mevrouw Ackermans-Herben is sinds 29 maart 1998 lid van onze vereniging.

 

16 april 2013

De algemene ledenvergadering vindt plaats in dorpscentrum De Holle Eik. Een uitgebreid verslag van de vergadering is terug te vinden op onze website.

Na het officiële gedeelte houdt de heer Jacquo Silvertant een lezing over “Volksdevotie in de mergelgroeven van het Geuldal”. De bevolking van het Geuldal was van oudsher erg bijgelovig en gelovig. In de groeven zien we bijzondere vormen van volksdevotie waarvan de voorbeelden slechts zelden het daglicht zagen.

Fons Heijnens houdt een korte, interessante PowerPoint presentatie over de totstandkoming van het fotoboek 'Houthem, Broekhem en Geulhem: vroeger en nu'. Tenslotte wordt het eerste exemplaar uitgereikt aan de heer drs. H.M.L. (Bert) Dauven, wethouder van de gemeente Valkenburg aan de Geul, met onder andere kunst- en cultuurbeleid in zijn portefeuille.

 

21 april 2013

Bestuurslid Ger Sleijpen organiseert de “Ringelaote-wandeling” door en rond Sweikhuizen. Met slechts een tiental deelnemers is de belangstelling voor deze mooie wandeling uitermate gering. Bij een dergelijke activiteit hoort ook een uitgebreide voorbereiding en dan is het een tegenvaller als er slechts geringe belangstelling is.

 

16 mei 2013

Zowel Noël Lebens, gedeputeerde van de provincie Limburg, als Camille Oostwegel zijn op 16 april 2013 niet in de gelegenheid om het eerste exemplaar van het fotoboek 'Houthem, Broekhem en Geulhem: vroeger en nu' in ontvangst te nemen. Deze aanbieding vindt plaats op donderdag 16 mei 2013 in de lounge van hotel Château St. Gerlach. Met een glas van de bijzonder smakelijke cremant, gemaakt van de pinot-noir-druiven uit de eigen wijngaard bij het château wordt de overhandiging beklonken

Deze gelegenheid wordt tevens door Harry Becker aangegrepen om de heer Oostwegel een op doek geprinte luchtfoto van de doorgaande straat van Houthem in bruikleen te geven. Deze zal na voltooiing van de restauratie in de voormalige hoeve Broers worden opgehangen.

 

4 juni 2013

In de spiegel in een van de salons in Château St. Gerlach zit een kogelgat. Een tastbaar “relikwie” van de bevrijding van zuidelijk Nederland door de Ameri­kanen in 1944. Decennialang kleefde de naam van Captain Joseph A. Ryan aan deze geschiedenis. Maar was hij de schutter wel…?

Mosasaurusfilm maakt een documentaire over het verhaal achter het kogelgat van Château St. Gerlach. Een verhaal over de betekenis van oorlog en vrijheid, verdraagzaamheid en eer, maar ook een eerbetoon aan onze Amerikaanse bevrijders, waarvan velen hun leven en toekomst opofferden voor onze vrijheid!

Een aantal sponsoren en partners heeft haar medewerking aan de productie toegezegd: gemeente Valkenburg aan de Geul, gemeente Eijsden-Margraten, gemeente Sittard-Geleen, L1 Radio en TV, KLM Royal Dutch Airlines en Château St. Gerlach.

 

Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach heeft zich uiteraard aangemeld als Vriend van het kogelgat van Château St. Gerlach en een eenmalige bijdrage overgemaakt van

€ 250. Deze bijdrage wordt aangewend voor de realisatie van de filmproductie.

Dit is niet alleen een financiële ondersteuning van een bijzonder initiatief, maar tevens wordt hiermee voldaan aan de doelstellingen van de heemkundevereniging.

 

6 juni 2013

Verenigingsblad ’t Sjtegelke, nummer 39, ziet het daglicht. De inhoudsopgave is te raadplegen op onze website.

 

14 juli 2013

De heer J.G.J. (Jan) Heijnens, geboren te Houthem, overlijdt te Valkenburg aan de Geul in de leeftijd van 64 jaar. De heer Heijnens is sinds 27 december 2001 lid van onze vereniging.

 

20 juli 2013

Pater Johan Jozef Gerlach (Jo) Geuskens, geboren te Houthem, overlijdt te Tilburg in de leeftijd van 89 jaar. Pater Geuskens is sinds 17 juli 2006 lid van onze vereniging.

 

24 augustus 2013

Ons jaarlijkse uitstapje staat dit jaar in het teken van Johan Adam Schöpf die onze Houthemse Gerlachuskerk van fresco’s voorzien heeft. Om 08.00 uur vertrekt de bus met 50 belangstellenden naar Bonn, waar we om 10.30 uur worden rondgeleid in de Kreuzbergkirche en de Heilige Stiege, waar werk van Schöpf te zien is.

Na de gezamenlijke lunch bezoeken wij in de namiddag Schloss Augustusburg in het nabij Bonn gelegen Brühl. Bij de rondleiding daar bezoeken we ook “ausnahmsweise” de Heilig-Geist Kapelle waarin eveneens werk van Schöpf te bewonderen is. Foto’s van dit uitstapje zijn te zien op onze website. Al met al een lange, vermoeiende, maar zeer geslaagde dag.

 

15 september 2013

Op deze dag komt weer een nieuw boek uit van een lid van onze vereniging, de in Houthem woonachtige historicus Jacquo Silvertand: 'Samen door het vuur'. Dit boek beschrijft Valkenburg tijdens de Tweede Wereldoorlog, eigenlijk meer tijdens de periode 1940-1946. Meer informatie is te lezen op onze website in de kroniek van Houthem van de maand juli 2013.

 

8 oktober 2013

Historicus Jacquo Silvertant, lid van onze vereniging, houdt in dorpscentrum De Holle Eik een boeiende lezing over Valkenburg tijdens de Tweede Wereldoorlog, het thema van zijn onlangs verschenen boek 'Samen door het vuur'. Tijdens de lezing laat Silvertant uniek foto- en filmmateriaal uit die periode 1940-1946 zien.

 

13 oktober 2013

De heer J.M.L. (Jo) Pluijmaekers overlijdt in de leeftijd van 65 jaar. De heer Pluijmaekers is sinds 29 mei 2003 lid van onze vereniging.

 

31 oktober 2013

Onze vereniging is niet alleen actief op Twitter, maar nu ook op Facebook. Facebook is een gratis sociaal net werksite om online contact te maken of houden. Facebook is met meer dan 1 miljard gebruikers wereldwijd het grootste social media netwerk ter wereld. Op Facebook kun je je vrienden ontmoeten, spelletjes spelen, laten zien van wie jij fan bent en nog veel meer.

De heemkundevereniging gebruikt Facebook onder meer voor het plaatsen van foto’s (inclusief informatie over de voorwerpen op de foto’s) en het geven van informatie over ons werkgebied met betrekking tot de voormalige gemeente Houthem.

Facebook is te benaderen via www.facebook.com/pages/Heemkundever-Houthem-St-Gerlach

 

26 november 2013

Verenigingsblad ’t Sjtegelke, nummer 40, verschijnt. Ook van deze editie is de inhoudsopgave te raadplegen op onze website.

 

10 december 2013

De heemkundevereniging organiseert in dorpscentrum De Holle Eik een lezing over brouwers en brouwerijen in Zuid-Limburg in de Franse Tijd (1795-1814). Pastoor Frans Crutzen vertelt over zijn uniek onderzoek naar deze bedrijfstak en beroepsgroep in de overgangsperiode van Ancient Régime en het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en over de resultaten ervan.

Zijn studie is gebaseerd op decennialang archiefonderzoek en verschijnt eind 2013 in een beperkte oplage. Heemkundigen en lokale historici kunnen op grond van dit onderzoek de plaatselijke brouwerijgeschiedenis voor de achttiende en negentiende eeuw verder uitwerken. Deze publicatie is bovendien een geschikt hulpmiddel om ook andere beroepstakken in die periode nader te bestuderen.

 

16 december 2013

Een nieuwe publicatie van de Veldeke-krink-Valkeberg ziet het daglicht: 'Valkebergs', besjrieving van 't Valkebergs binne de Limburgse sjtreektaal. In dit tweetalige boekje (Valkenburgs-Nederlands) komt niet alleen het “Centraal Valkenburgs” aan de orde, maar ook de kleine verschillen met het dialect van Sibbe, Berg, Houthem, Schin op Geul en Hulsberg.

Els Diederen, woonachtig in Houthem en lid van onze vereniging, heeft deze publicatie samengesteld.

 

22 december 2013

Mevrouw M.C.L  (Nie) Knols-Bosch overlijdt te Houthem in de leeftijd van 94 jaar. Na het overlijden van haar echtgenoot op 15 juli 2000 heeft zij het lidaatschap op haar naam voortgezet.

 

31 december 2013

Het fotoboek 'Houthem, Broekhem en Geulhem: vroeger en nu' wordt in april 2013 uitgegeven in een oplage van 500 stuks. De heemkundevereniging is uitermate tevreden over de interesse voor en de verkoop van het fotoboek. Er zijn nog slechts enkele exemplaren voorhanden. Voorwaar een succesvolle activiteit tijdens ons jubileumjaar.

 


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

Geen menu? Klik hier!