Bloesemwandeling in Eijsden op 25 april 2010


Veel belangstelling voor bloesemwandeling

Ger Sleijpen

Liefst 48 deelnemers hadden zich aangemeld voor de bloesemwandeling op zondag 25 april 2010. Deze vond plaats in Eijsden onder uitstekende weersomstandigheden, niet te warm, veel zon en vooral veel bloesem aan de hoog-stamfruitbomen.



Initiatiefnemer Ger Sleijpen introduceerde onze gids, de van Eijsden geboortige, Stan Spauwen.
Eijsden, zo vertelde Stan, was van origine een fruitdorp. In de vijftiger jaren van de vorige eeuw was dat naast landbouw en veeteelt, de voornaamste bron van inkomsten. Peren, appels en kersen maar ook pruimen en ander klein fruit waren zeer bekend en werden bijvoorbeeld verhandeld naar Parijs. Ook waren er een aantal stroopfabrieken in die tijd.

Onze gids voerde ons langs de belangrijkste bezienswaar-digheden van Eijsden, waarbij hij het nodige had te vertellen. Achtereenvolgens werd aandacht besteed aan de Vroenhof, de Bronk en Cramignon (rijdans), maar ook aan zaken zoals de plaatselijk zeer bekende dokter Dubois, waarvan een schild op zijn geboortehuis nog getuigt, de fruitveiling en het lijkenhuisje bij een van de kerken. Daar werden de lijken opgebaard, die aan de oever van de Maas aanspoelden en daaruit werden opgevist. En uiteraard werden de eeuwig-durende strijd tussen de “blauw” en de “roei” harmonie en de rol van de graaf van het kasteel uit de doeken gedaan. Er was in Eijsden al bewoning lang voor de Romeinse tijd. De ondergrond van het naburige Savelsbos was de leverancier van vuursteen.

De fiets/voetgangersveerpont werd in verband met de drukte niet gebruikt, maar werd wel genoemd als motivatie om nog een keer terug te komen.
De wandeling voerde vervolgens verder langs de vele pitto-reske visserssteegjes en vlak bij het Kasteel van Eijsden droeg onze gids een door hemzelf geschreven gedicht voor dat de aanwezigen beloonden met een spontaan applaus.


Een van de wandelpaden voerde daarna langs de Voer en liet een volledig intacte zaagmolen in vol bedrijf zien.
De hoogstam-fruitbomen met hun overdadige bloemenpracht vergezelden ons naar de witte “paolkes” en de in kruisvorm aangelegde toegangslanen tot het kasteel.

 

De ruim 2 uur durende wandeling eindigde midden in een wielerwedstrijd in de Diepstraat, waar we in café “de Greune Mert” op verhaal kwamen met soep, koffie en belegde broodjes. Hoewel het daar enigszins chaotisch toeging, mede door de wielerwedstrijd, was iedereen vol lof over het initiatief van de Heemkundevereniging en de bijdrage van een geboren verteller Stan Spauwen.

Voor de thuisblijvers zullen op de komende “Houtemse aovend” in het najaar enige filmbeelden en foto’s getoond worden. De bijgevoegde foto’s van ondergetekende en Dhr. Harry Diederen vormen alvast een voorproefje.


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

geen menu, klik hier