Reconstructie Via Belgica


Van idee tot opening, docu over nieuw stukje Via Belgica

L1 zond tussen 30 januari en 4 februari 2022 meerdere keren een documentaire uit over de totstandkoming van een nieuw stukje Via Belgica in Valkenburg-Houthem.
Filmer Henk Kroese uit Eys volgde het project vanaf het moment dat het idee ontstond binnen de Heemkundevereniging Houthem-Sint Gerlach tot de feestelijke opening eind 2021.

BEKIJK HIER DEZE VIDEO

Aan het woord komen onder meer Jos Lodewick, voorzitter van de heemkundevereniging, conservator Karen Jeneson van het Thermenmuseum in Heerlen en frater Leo Disch van de abdij Sint Benedictusberg in Mamelis.

Het nieuwste Via Belgica-stuk ligt tegenover Chateau Sint Gerlach, ongeveer honderd meter verwijderd van de locatie langs de straat Sint Gerlach waar vermoedelijk sporen van de oude Via Belgica zijn gevonden. Bijzonder is de nieuw gekapte mijlpaal met Latijns inschrift die bij de replica van de Romeinse weg is geplaatst.


Fotografische impressie van de officiŽle onthulling van het informatiebord en de Romeinse mijlpaal

        

            

    

klik op de foto voor een vergroting

Met dank aan Camille Oostwegel en John Boreas


Reconstructie Via Belgica in Houthem–St. Gerlach zaterdag 13 november 2021 onthuld

Rond 14.00 uur zal wethouder Remy Meijers door het onthullen van een informatiebord en een Romeinse mijlpaal de replica van de Via Belgica (schuin tegenover Burgemeester Quicx, Coffee & More) voor het publiek openen.
Hij wordt daarbij geassisteerd door een Romeins officier agrimensor (landmeter) en 2 priesters die een offerceremonie zullen uitvoeren.Het idee voor de aanleg van een zichtbaar stukje Romeinse weg ontstond naar aanleiding van de vondst van sporen van vermoedelijk de Via Belgica in 2017 bij de reconstructie van de doorgaande weg St. Gerlach.

De heemkundevereniging Houthem–St. Gerlach werd gevraagd een plan uit te werken.
In samenwerking met Camille Oostwegel, grondeigenaar, en Karen Jeneson conservator van het Thermenmuseum werd een plan opgesteld, waarmee vervolgens bij gemeente en provincie subsidie werd aangevraagd en gekregen.

Aannemersbedrijf Laudy werd voor de grove werkzaamheden gevraagd, De Kunrader steengroeve leverde het materiaal voor de weg, de firma Moonen-Wanders zorgde voor een zuil voor een Romeinse mijlpaal, waar door frater Leo Disch van de abdij St. Benedictusberg in Mamelis een passende tekst ingekapt werd. De tekst werd samengesteld door Christian Kicken, onderzoeker van Romeinse wegen in onze regio. Van het hele proces is door Henk Kroese een filmreportage gemaakt. Tot slot werd door de firma RPO Rebema in samenwerking met Viastory een informatiebord voor het publiek gemaakt. Diverse vrijwilligers zorgden voor de afwerking van het project.
 


Reconstructie Via Belgica

Vrijdag 9 april 2021 vond de aftrap plaats voor de aanleg van het archeologisch monument “Reconstructie Via Belgica” in het Wijland in Houthem.
Provincie en gemeente hebben onlangs subsidie toegezegd waarmee de financiering rond is.

De initiatiefnemers kwamen met vertegenwoordigers van aannemersbedrijf Laudy Bouw bijeen om het traject van het aan te leggen weggedeelte vast te leggen.
Onderdeel van het monument wordt een Romeinse mijlpaal, waarvoor het materiaal door de firma Moonen-Wanders wordt geleverd.
Frater Leo Disch van de abdij St. Benedictusberg in Mamelis zal de tekst in de zuil inkappen.
Met de daadwerkelijke aanleg kan worden begonnen als de omgevingsvergunning voor het project verkregen is.
Hierbij is de inbreng van een aantal vrijwilligers zeer gewenst.
Wie mee wil helpen kan zich alvast aanmelden via het e-mailadres van de vereniging “ heemkunde@houthem.info “.naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

Geen menu? Klik hier!