Verslag en foto's van de zomerexcursie op 20 augustus 2016 naar de
Brug van Vroenhoven en het Ursulinenconvent te Eijsden


De jaarlijkse zomerexcursie op zaterdag 20 augustus 2016 brengt ons ’s-morgens naar belevingscentrum De Brug van Vroenhoven, een paar honderd meter over de grens bij Wolder-Maastricht, en ’s-middags naar museum het Ursulinenconvent in Eijsden.

In brasserie Onder de brug in Vroenhoven verzamelen zich om 10.00 uur uiteindelijk 34 personen voor een ontvangst met koffie en vlaai, waarna om 10.30 uur de rondleiding begint onder leiding van twee gidsen.
De Brug van Vroenhoven brengt twee boeiende verhalen samen: het begin van de Tweede Wereldoorlog en de wereld van de kanalen en de binnenvaart.

De Tweede Wereldoorlog begint voor België op 10 mei 1940 aan de brug van Vroenhoven over het Albertkanaal en tegelijkertijd aan de bruggen van Veldwezelt en Kanne en op het fort van Eben-Emael. Ze zijn het doelwit van één gecoördineerde Duitse verrassingsaanval. De aanvallers worden naar de bruggen en het fort gebracht met zweefvliegtuigen.
In woord, geluid, foto en film brengt De Brug van Vroenhoven het volledige verhaal van het oorlogsbegin in Zuidoost-Limburg op 10, 11 en 12 mei 1940, waarbij je je soms midden in de strijd waant. Op aanraakschermen beleef je:
•De Duitse aanvalsplannen en de Belgische verdedigingsstrategie
•De geheime wapens van de Duitsers
•Het leven onder de Duitse bezetting en de Bevrijding
•Oorlog en propaganda
•Aangrijpende getuigenissen van mensen die de gebeurtenissen als kind hebben meegemaakt
•Geacteerde getuigenissen, gebaseerd op historische feiten en verslagen
•Talrijke militaire en andere voorwerpen uit de jaren 40
•Een ingetogen herdenkingswand voor de 1.740 slachtoffers

In het gedeelte over de wereld van de kanalen en de binnenvaart kun je onder meer zien hoe een sluis werkt en hoe een brug wordt gebouwd. Je kunt je kennis testen in een quiz en je wordt uitgedaagd om een binnenschip door een sluis te sturen. Ook kun je aan de slag met aanraakschermen om informatie op te zoeken.
De Brug van Vroenhoven leert je ook alles over de wereld van de kanalen en de binnenvaart:
•Welke kanalen beheert NV De Scheepvaart, en wat komt daar allemaal bij kijken?
•Welke scheepstypes varen er?
•Hoe ziet de stuurhut van een modern binnenschip eruit?
•Wat doet een kanaal voor de economie?
•Hoe zorgt de binnenvaart voor een duurzame mobiliteit en minder files?
•Welke dieren en planten leven er in, op en rond de kanalen?
•Hoe zorg je ervoor dat er genoeg water in het kanaal staat?
•Welke recreatie is mogelijk op en aan het kanaal?

Na afloop van de rondleiding wordt de lunch gebruikt in brasserie Onder de brug, waarbij je een prachtig uitzicht hebt over het Albertkanaal.

Rond 14.00 uur arriveren we in Museum het Ursulinenconvent in Eijsden, waar ons ook weer een rondleiding staat te wachten onder leiding van twee gidsen.
Het Familiemuseum vormt samen met Afrika Anders (voortgekomen uit het voormalige Afrikacentrum te Cadier en Keer) Museum Het Ursulinenconvent. In het Familiemuseum maken wij op velerlei manieren kennis met de geschiedenis van de mens in zijn familieverband: vanaf de eerste mens tot het heden met speciale aandacht voor DNA, de in Eijsden geboren wetenschapper Eugène Dubois, heraldiek, Karel de Grote, iconografie en genealogie. Afrika Anders is een museum over het begin van het leven, het leven in de stad en het einde van het leven. Met veel beelden, maskers, foto’s, een prachtige verzameling speelgoed en verrassende grafkisten. In het Karel de Grote-paviljoen ontdek je wie de afstammelingen zijn van Karel de Grote.
Het museum is gevestigd in een uit de negentiende eeuw daterend Ursulinenklooster met een kapel met prachtige gebrandschilderde ramen.
Rond 16.00 uur verzamelt zich weer iedereen op het terras van het museum-café om nog even onder het genot van een al dan niet alcoholische versnapering nog even gezellig na te keuvelen over deze dag.

Het aantal deelnemers valt dit jaar enigszins tegen. Dit vindt zijn oorzaak in afmeldingen wegens ziekte, vaste deelnemers die fysiek niet meer in staat zijn om mee te gaan, het samenvallen met de augustuswandeling van Sportdorp Houthem en er zijn zelfs mensen die het gewoon vergeten.

Zaterdag 19 augustus 2017 herkansing.


 Klik op een foto voor een vergrotingFoto´s: Harry Becker (incl. verslag), Ger Sleijpen, Jos Lodewick, Rinus Suijkerbuijk


naar boven

© Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

Geen menu? Klik hier!