Geslaagde middag op het landgoed ChÔteau St. Gerlach
en de Sint Gerlachuskerk bij de jaarvergadering van het LGOG


Ger Sleijpen

Op zaterdagmiddag 18 september jl. verzorgde een bestuurs-delegatie van onze Heemkundevereniging een middag over het landgoed ChÔteau Sint Gerlach en de Sint Gerlachuskerk van Houthem voor het Limburgs Geschiedkundig en Oudheid-kundig Genootschap (LGOG).

Eerst vond er, in hotel Vue des Montagnes in Geulhem, een diapresentatie plaats door Ger Sleijpen en architect Piet Mertens over de restauratie van het landgoed en de kerk. Piet Mertens gaf commentaar bij de dia’s die voor een deel bestonden uit dia’s van vˇˇr de restauratie en een deel van nß de restauratie. Hij lichtte in zijn 5 kwartier durende presentatie ook de keuze van restaureren toe. Hij wilde als leidinggevend architect ook de diverse aanpassingen die in de loop van de tijd gedaan zijn (bijvoorbeeld die in de Franse tijd) in de restauratie laten terugkomen. De diverse dilemma’s waar hij toen voor stond bracht hij voor het voetlicht. Hij oogstte veel waardering voor zijn verhaal.

Vervolgens wandelde het gezelschap van zo’n 70 deelnemers via het Ingendael naar het landgoed en de kerk via het Kloasterbr÷kske.
Op die plek vertelde Ger Sleijpen iets over het natuurontwik
-kelingsproject “Ingendael” en hoe dat door de Stichting “het Limburgs landgoed” werd en wordt vormgegeven.

  Bij het landgoed stonden drie gidsen klaar (de bestuurs-leden Jos Lodewick en Wim Boersma en ons lid Piet Mertens) die het gezelschap, verdeeld in drie groepen, rondleidden door het gehele complex. Ook werd een film vertoond over het leven van St. Gerlachus en werd uitleg gegeven over de schatkamer, het graf en het reliekschrijn. Tevens kwamen de verschillende stadia aan bod van de restauratie van het schilderwerk van de kerk, waarvan de restauratie vorig jaar werd voltooid.

Het LGOG in Limburg bestaat uit verschillende kringen die om toerbeurt een dag voor de leden organiseren. Dit jaar was de kring Valkenburg en Heuvelland aan de beurt.
Dhr. C. De Maeijer (voorzitter van deze kring) was ge´nspireerd geraakt door de “Houtemse aovend “ van afgelopen jaar die hij toen bezocht.
Na afloop bij een borrel in hotel Vue des Montagnes mocht hij heel wat loftuitingen van de deelnemers (afkomstig uit geheel Limburg) ontvangen over de zeer interessante middag
.


naar boven

ę Heemkundevereniging Houthem-St. Gerlach

Geen menu? Klik hier!